Sport
NOS

(Eigen) doelpunt, uitblinkende Olij en de Conference League als geschenk: FC Twente wint play-offs

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. (Eigen) doelpunt, uitblinkende Olij en de Conference League als geschenk: FC Twente wint play-offs

FC Twente heeft vanmiddag de voorrondes van de Conference League bereikt, na een 1-0 overwinning op Sparta Rotterdam. Het eerste finaleduel eindigde in 1-1. In Langs de Lijn bespraken Henry Schut, Hugo Borst en Bart Frouws het doelpunt van Joshua Brenet (waarom was dat geen eigen doelpunt van verdediger Shurandy Sambo?), de uitblinkende Sparta-doelman Nick Olij en het Europese avontuur dat FC Twente wacht.

Twente-fans leefden lang in spanning, maar in minuut 53 knalde Joshua Brenet dan toch de bevrijdende 1-0 binnen in Enschede. Hoewel, was het eigenlijk wel Brenet die scoorde? Sparta-verdediger Shurandy Sambo, gehuurd van PSV, veranderde het schot namelijk vóór de doellijn nog van richting. Al vallend tikte hij de bal in het doel. Toch staat Brenet, die zes jaar bij PSV onder contract stond, op het scoreformulier. Hoe kan dat? "Het was een twijfelgeval. Je had ‘m ook aan Sambo kunnen geven omdat het schot naast leek te gaan", legt data-analist Bart Frouws uit. "Maar het shot was niet helemaal duidelijk en dan geven ze toch het voordeel van de twijfel aan de aanvaller."

Video niet beschikbaar

Brenet krikte zijn officiële doelpuntentotaal van dit seizoen daarmee op tot tien doelpunten. En dat is "ongekend" voor een rechtsback, vindt Frouws. Ter illustratie: alleen vleugelaanvaller Václav Černý scoorde dit seizoen vaker voor de ploeg uit Enschede.

Video niet beschikbaar

Uitblinkende Sparta-doelman Nick Olij

Het was een goede dag voor de keepers, vertelde Henry Schut. Sterker nog, Sparta-doelman Nick Olij bracht liefst negen keer redding in de finale van de play-offs. "Die keept ook weer fantastisch, toch? Het hoogste aantal voor een Sparta-doelman dit seizoen", duidt Frouws. "Ze roepen het elke week: Olij in Oranje? Je vraagt je onderhand weleens af wat hij nog moet doen…"

Video niet beschikbaar

Wat kunnen we verwachten van het Europese avontuur dat FC Twente wacht? De club uit Enschede moet eerst drie voorrondes overleven, en het eerste duel staat op al 27 juli op het programma. Lang was het zo dat Nederlandse ploegen strandden in de voorrondes van de Europa League. Data-analist Frouws: "Het afgelopen decennium haalde alleen FC Utrecht de groepsfase van de Europa League. De andere ploegen gingen onderuit in Luxemburg, Bosnië en Cyprus. Van ploegen waar je nog nooit van gehoord hebt en waar je ook nooit meer wat van gaat horen."

Conference League positieve invloed op Nederlandse ploegen

"Het is de laatste jaren gelukkig aan de betere hand", vervolgt Frouws. Dat komt door de intrede van de Conference League, waarvan de eerste editie in het seizoen 2021/2022 werd gehouden. "Dat maakt het net even wat makkelijker. Dat hebben we gezien aan Feyenoord, die haalden de finale van de Conference League. En dit seizoen AZ: halve finale Conference League. Je hoopt dat FC Twente in dat rijtje aansluit."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie