Sport
NOS

'Éric Cantona is een podiumdier. Hij kijkt iedereen aan, sluipt over het toneel'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Éric Cantona is een podiumdier. Hij kijkt iedereen aan, sluipt over het toneel'

Zijn successen bij Manchester United in de jaren negentig kent bijna iedere voetbalfan. Tegenwoordig heeft Éric Cantona, 57 jaar inmiddels, zichzelf omgeschoold tot regisseur, acteur, horloge-ontwerper en zanger. De Fransman is momenteel op tournee en is binnenkort in Nederland te zien. Presentatoren Hugo Borst en Tom van 't Hek gingen in NOS Langs de Lijn in gesprek met sportjournalist Michel Doodeman, die een fascinatie heeft voor Cantona. Doodeman bezocht een van zijn eerste optredens, eind november in Londen.

Waar komt jouw fascinatie vandaan?
"Hij stopte in 1997, toen was ik één jaar oud. Ik heb 'm dus nooit live kunnen zien, ik kende 'm alleen van YouTube-video's en archiefbeelden. Hij was een bijzondere man die zei dat de voetbalwereld een circus was waarin hij de clown speelde. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de knipoog waarmee hij naar de voetbalwereld kijkt."

Waarom gaat Cantona de theaters langs?

"Cantona zegt dat de connectie met het publiek voor hem het belangrijkste is. Of dat nou in een voetbalstadion is, of wanneer hij als acteur in een theater staat. Bovendien is hij altijd muziekliefhebber geweest. Hij heeft nooit heel serieus gezongen, maar zegt dat hij dat wel altijd heeft gewild. In coronatijd pakte hij de gitaar op, begon hij teksten te schrijven en kreeg hij het zelfvertrouwen."

Was Londen de enige mogelijkheid om hem live te zien?"

"Binnenkort komt hij naar Nederland, maar indertijd waren er maar een paar shows aangekondigd in Frankrijk en Engeland. Die laatste is bijzonder, omdat hij daar wordt gezien als een soort halfgod. Hij wordt daar echt aanbeden en dat bleek ook toen ik daar was. Daarom leek het me bijzonder om hem in Engeland te zien, meer nog dan in Frankrijk."

Hoe klonk het?

"Je moet ervan houden. Hij heeft een hele diepe, zware stem. Hij sist, gromt en fluistert. Hij is niet de beste zanger die ik ooit heb gezien, maar wel echt een performer. Hij brengt het heel goed en dat spelen met het publiek en de verwachtingen, wat hij zijn hele voetbalcarrière heeft gedaan, doet hij ook als zanger."

Wie zaten er in het publiek?

"Misschien zaten er een paar verdwaalde muziekfans tussen, die dachten dat ze een onbekende Franse zanger hadden ontdekt. Maar er zaten vooral veel voetbalfans tussen, in voetbalshirts. Hij was ook best vroeg en onverwachts gestopt (op dertigjarige leeftijd, red.). Het leek alsof deze mensen daar waren met het idee: we hebben nooit echt afscheid van hem kunnen nemen als speler, nu kunnen we 'm alsnog een laatste eer bewijzen.

Dat was ook de sfeer die er hing. Zo van: er gaat iets bijzonders gebeuren. Voor aanvang waren mensen zijn naam aan het scanderen en hadden mensen kleine spandoeken en vlaggen. Net alsof je op een voetbaltribune zat."

Cantona komt op vrijdag 26 april naar Amsterdam. Aanrader?

"Je moet wel een beetje fan van hem zijn, denk ik, en hem ook een beetje kennen. Mensen die puur voor de muziek komen, zouden hier misschien niet heen moeten gaan. Maar als je Cantona en zijn reputatie kent, dan wel. Ik zat op de eerste rij, dat zou ik zeker aanraden. Ga dichtbij zitten, want hij is een echt podiumdier. Hij kijkt iedereen aan en sluipt over het toneel."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie