Sport
NOS

Andere Tijden Kees: weer een gebroken man en Zweedse meteoroloog meet sneeuwkwaliteit

  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden Kees: weer een gebroken man en Zweedse meteoroloog meet sneeuwkwaliteit

NOS-verslaggever Kees Jongkind, een van de makers van Andere Tijden Sport, reist al sinds 1994 iedere vier jaar af naar de Olympische Winterspelen. Gedurende de olympische weken in China verblijft Jongkind in de bergen nabij Peking. Voor RadiOlympia deelt hij zijn belevenissen tijdens deze Spelen en haalt herinneringen op aan andere tijden. Deel 8: Spelen maken meer kapot dan je lief is.

"Ik heb gisteravond in het restaurant van ons hotel naar shorttrack gekeken. Genoten van Suzanne Schulting maar heb natuurlijk met extra belangstelling gekeken naar de halve finale van de mannen aflossingsploeg. Vooral omdat dit onderdeel voor Sjinkie de laatste kans op een medaille was. Wat een drama."

Quote

Je mag best weten dat ik luid gevloekt heb. Ik vind het zo ongelooflijk jammer.

"In de laatste fase wordt Itzhak de Laat ingehaald door de Koreaan en de Rus. Die laatste, Semion Elistratov, is 0.002 seconde eerder bij de streep dan de Nederlander. Je mag best weten dat ik luid gevloekt heb. Ik vind het zo ongelooflijk jammer. Vooral ook voor Sjinkie. Door het maken van de documentaire over zijn comeback na het ongeluk met de houtkachel, gun ik hem zo een medaille. Maar ja er worden geen kadootjes gegeven."

Secondenspel

"Ik had heel erg te doen met Itzhak. Daar stond een gebroken man voor de camera. ‘Ik heb het verneukt’. Deze jongen zal goed opgevangen moeten worden. Mijn gedachten gaan terug naar schaatser Jan Smeekens die in Sotsji 2014 even dacht Olympisch kampioen te zijn geworden op de 500 meter maar toen bleek dat Michel Mulder (foto) 0,012 van een seconde sneller was. Met Andere Tijden Sport hebben we laatst een aflevering gemaakt over dat moment."

foto: ANP

Michel Mulder kijkt vol verbazing naar het scorebord in Sotsji

"Ik weet nog dat in Sotsji twee dagen na die 500 meter schaatsen de afdaling vrouwen bij het skiën op het programma stond. Een Zwitserse (Dominique Gisin, red.) en een Sloveense deelneemster (Tina Maze, red.) hadden met twee cijfers achter de komma precies dezelfde tijd. Er werd toen niet gezocht naar een duizendste verschil. Beide vrouwen kregen goud. Misschien hadden ze dat toen bij het schaatsen ook moeten doen. De impact op Smeekens is namelijk enorm geweest. Hij heeft er psychologische hulp bij nodig gehad."

Tina Maze en Dominique Gisin vieren samen de overwinning in Sotsji

Enorm in de knoop

"Ik denk dat de shorttrackbegeleiding en NOC*NSF zo’n sporter als Itzak de Laat extra goed in de gaten moeten houden. Wat dat betreft maken de Spelen meer kapot dan je lief is. Kijk naar mijn interview met Adriana Jelinkova en naar het gesprek van Dione de Graaff aan tafel met Esmee Visser. Of je wint of verliest, topsporters kunnen enorm in de knoop raken. Zie bijvoorbeeld Nicolien Sauerbreij, bij wie de druk enorm werd opgevoerd na twee gemiste finales. Daar valt voor NOC*NSF blijkbaar nog een wereld te winnen."

"Tijdens de Olympische Spelen is de druk immens in Nederland. Ik heb de indruk dat Kimberley Bos dat leuk vindt. Maar mocht ze falen, dan wordt ze daar in ons land keihard op afgerekend. Nederland wil namelijk bij de beste vijf landen zitten en stuurt alleen medaillekandidaten naar de Spelen. Half NOC*NSF staat langs de baan. Dat is anders dan sporters gewend zijn."

Erger dan doping

"Ik heb gisteren uiteraard ook gekeken naar het goud en wereldrecord van Nils van der Poel op de 10 kilometer. Waanzinnig wat een tijd. Alle respect voor de Zweed. Ik ben wel heel verbaasd over zijn statement van een paar dagen eerder. Over de ijslobby vanuit Nederland. Hij noemt het corruptie en erger dan doping. Dat laatste vind ik echt een heel rare opmerking."

"Of Nederland nu iets onoorbaars doet, met de zogenaamde ijslobby is zeer de vraag. Natuurlijk wordt de samenstelling en temperatuur van het ijs gemonitord. Het zou wel heel slecht zijn als dat niet gebeurt."

"Toevallig heb ik vier jaar geleden een ochtend opgetrokken met een meteoroloog van de Zweedse cross country ploeg. Die deed precies hetzelfde. Al vroeg ging hij gewapend met allerlei apparatuur naar de langlaufvenue en deed allerlei metingen. Temperatuur in de sneeuw, boven de sneeuw, luchtvochtigheid, satellietgegevens erbij. Noem maar op. Alleen maar om de servicemensen optimaal te kunnen informeren over welke wax ze onder de ski’s moeten aanbrengen. Dat doet iedereen (ook de Zweden dus). Daar is dus niets mis mee. En ik weet zeker dat andere landen dat in het schaatsen ook doen."

Quote

Een meteoroloog van de Zweedse cross country ploeg deed precies hetzelfde.

"Ik weet wel dat Van der Poel vooral viel over het feit dat Nederland de ijsmeesters probeerden te beïnvloeden. En dat gaat natuurlijk niet bij langlaufen. Want dat zijn natuurlijke omstandigheden. Alhoewel er hier in de bergen van Zhangjiakou tot vanochtend alleen met kunstsneeuw is gewerkt. Ik zeg bewust tot vanochtend want er is hier een klein laagje echte sneeuw naar beneden gedwarreld."

"De omgeving is nu echt winters. Dat schijnt hier uniek te zijn. Je merkt het aan onze chauffeurs. Ze hebben aangegeven toch iets eerder te willen vertrekken richting het skeleton, zo’n anderhalf uur verderop, want ze zijn niet gewend om in de sneeuw te rijden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie