Sport

De Kopgroep is terug voor de voorjaarsklassiekers

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep is terug voor de voorjaarsklassiekers

Géén 1 aprilgrap, De Kopgroep is echt terug! De kuiten in het vet gaan ze los op de voorjaarsklassiekers. Deze aflevering blikken Joost Vullings (EenVandaag), Maxim Horssels (Wielerflits) en -natuurlijk- de enige echte Mart Smeets vooruit op de Ronde van Vlaanderen.

#1 - De Ronde van Vlaanderen (S09) - De Kopgroep wielerpodcast

Komende zondag is het weer tijd voor de koers die te boek staat als de hoogmis van het Vlaamse wielrennen; de Ronde van Vlaanderen. Op veler verzoek stapt De Kopgroep dit jaar vroeg op, en rijden ze deze klassieker mee. Sterker nog, de komende vier weken vind je elke vrijdag een nieuwe aflevering van De Kopgroep in je podcastapp, voorafgaand aan de Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Het wielervoorjaar is al een eind op streek, dus er valt sowieso al heel wat te bespreken. Wat is er bijvoorbeeld aan de hand met de Wolfpack van Quickstep Alpha Vinyl? De blauwe renners worden nauwelijks juichend aan de streep gespot dit jaar. Is de magie van manager Patrick Lefevre uitgewerkt? En is de Strade Bianche nou mooier dan 'de Ronde', of moet deze koers nog rijpen?

Wat wel duidelijk is, is dat het wielrennen een nieuwe ster aan het firmament heeft, in de persoon van Biniam Girmay. De jonge Eritreeër in Waalse dienst won afgelopen zondag Gent-Wevelgem. Maxim geeft ons een inkijkje in het team van Girmay, door een interview met diens ploeggenoot Taco van der Hoorn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijgeknipte teennagels

Mart houdt het nieuws over het wielrennen ondertussen nog steeds goed bij, al kan dat in Nederland toch minder goed dan bij onze zuiderburen. "Hier heb je geen kranten die er 17 pagina's over schrijven. Daar hoor je de bijgeknipte teennagels van iedere wielrenner nu al gezien te hebben!"

Hoewel het voor veel luisteraars waarschijnlijk zondag niet vroeg genoeg kan beginnen op tv of radio, hoeft dat voor Mart juist niet. Met enige afstand kijkt hij tegenwoordig nog slechts delen van een koers. "In mijn nu laatste leven heb ik geleerd om niet meer hele wielerwedstrijden te kijken. Ik ben het echt aan het matigen en kijk met andere ogen. Ik ben zachter geworden, aardiger. En het liefst wil ik het zien in korte, goed gemonteerde stukken, waarin de commentatoren weinig zeggen."

Luisteraars hoeven zich geen zorgen te maken, Mart blijkt ondanks zijn matiging nog uitstekend op de hoogte en is zijn rijke archief ingedoken voor maar liefst twee, of eigenlijk zelfs drie demarrages tijdens deze aflevering. In de eerste onthult hij zelfs een goed bewaard geheim; waar komt toch die rubriek 'monsieur soixante-neuf' vandaan?

Favorietenrol voor MvdP?

Hoewel het niet Mart's favoriet is, is ook de voorspel-rubriek 'De Natte Vinger' weer terug. Met winst in Dwars door Vlaanderen en een zieke Wout van Aert, lijkt de winst voor Mathieu van der Poel voor het grijpen. Maar De Kopgroep zou De Kopgroep niet zijn als ze niet nog wat afwijkende namen voor je pooltje noemen. Joost tipt bijvoorbeeld 'Geheimfavorit' Rasmus Tiller, maar gaat uiteindelijk voor Victor Campenaerts. Maxim dicht Tadej Pogacar de beste kansen toe en Mart... Mart doet niet aan voorspellen. Of toch wel? Doe jouw voorspelling via het Instagram-kanaal van De Kopgroep en win een fietsbel!

Ster advertentie
Ster advertentie