Sport
BNNVARA

Waar is de meeuw van Eddy Treijtel?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is de meeuw van Eddy Treijtel?

In 1970 schoot Feyenoorddoelman Eddy Treijtel een meeuw uit de lucht tijdens de wedstrijd Sparta – Feyenoord. Inmiddels hebben de musea van beide clubs allebei een opgezette meeuw in hun collectie. Maar welke is nou de echte meeuw? In Dijkstra en Evenblij ter plekke vertelt Eddy Treijtel waar de meeuw volgens hem staat.

Video niet beschikbaar

Tot in den treuren wordt Treijtel herinnerd aan dat ene moment uit zijn carrière. Terwijl hij meerdere keren kampioen is geworden van de Eredivisie, een UEFA Cup heeft gewonnen én de Europacup I, zal Treijtel altijd de doelman zijn die een meeuw uit de lucht schoot. Sportjournalist Ruud ter Weijden zei tegen hem: "Over 50 jaar praten ze nog daarover". Het is nu bijna 51 jaar geleden en we praten er nog over.

'Die komt hier niet in huis'

Nadat de meeuw uit de lucht werd geschoten heeft Hans Eijkenbroek de meeuw naast het veld gelegd. Vervolgens heeft een fan uit Dordrecht de meeuw mee naar huis genomen en hem laten opzetten. Na een halfjaar heeft de fan hem aangeboden aan Treijtel, zodat hij hem op zijn schoorsteen kon zetten. Toen Treijtel dat vertelde aan zijn vrouw zag hij dat plannetje in duigen vallen. "Mijn vrouw zei: die komt hier niet in huis", vertelt Treijtel. En dus werd de meeuw geschonken aan het Feyenoord Museum.

Het prijskaartje hangt er nog aan

Ondanks dat Treijtel beweert dat de meeuw in het Feyenoord Museum staat, heeft ook Sparta een opgezette meeuw hun museum staan. Maar volgens Jan Marchal, al 25 jaar rondleider bij het Feyenoord Museum, heeft Sparta gewoon een meeuw gekocht. "Want dat prijskaartje hangt er geloof ik nog aan", zegt Marchal. Hij twijfelt dan ook niet aan de meeuw in het Feyenoord Museum: "Als Eddy Treijtel dit zegt, wie ben ik dan om te zeggen: dat kan niet". Frank en Erik weten niet meer wat ze moeten geloven. Hun conclusie: "Alle meeuwen zijn nep".

Eddy Treijtel over het meeuwincident

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie