Sport
NOS

Terug naar Tokio 1964: fakkeldrager Sakai

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar Tokio 1964: fakkeldrager Sakai

In het jaar dat de Olympische Spelen Tokio aandoen, gaan we in RadiOlympia terug naar de vorige keer dat de Spelen plaatsvonden in de Japanse hoofdstad. We schrijven 1964. Het jaar waarin de Beatles optraden in Blokker, Cassius Clay zijn naam veranderde in Muhammad Ali en Jan Janssen wereldkampioen wielrennen werd. Van 10 tot en met 24 oktober waren de ogen van de wereld gericht op Tokio, waar het nieuwe Japan zich wilde presenteren, negentien jaar na de oorlog. Het verleden en de toekomst kwamen samen in de openingsceremonie van de Spelen. Deel 1 in een serie van Edwin Cornelissen.

Terug naar Tokio 1964: fakkeldrager Sakai

Wie moest de olympische vlam ontsteken bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Tokio in 1964? De pas negentienjarige Yoshinori Sakai kreeg opvallend genoeg die eer. Weinig mensen kenden hem, maar dat zou veranderen. Zeker door het verhaal achter Sakai. Edwin Cornelissen spreekt met Edwin Pietersma, historicus en Japan-deskundige, over waarom een 'normale' eerstejaars student in Tokio de olympische vlam mocht ontsteken.

"Sakai wilde eigenlijk meedoen aan de Olympische Spelen, maar hij kwam niet door de eerste selectieronde", vertelt Pietersma. Op 10 oktober 1964 verscheen Sakai met de olympische vlam in het Olympisch Stadion van Tokio. "In totaal waren er meer dan tienduizend mensen die de vlag hebben gedragen of hebben meegelopen met één van de lopers. De reden om Sakai als allerlaatste met de vlam te laten lopen was symboolpolitiek ten top."

Atoombom

De eerste Olympische Spelen in Azië moesten volgens Pietersma het symbool worden van de wederopbouw van Japan en vrede, negentien jaar na de Tweede Wereldoorlog. "Japan wilde ook in de internationale politiek weer een rol gaan spelen. De oorlog hield hen daarin tegen. Er kwam in Japan een nieuw verhaal: we moeten van nucleaire wapens af en streven naar wereldvrede. Sakai werd op 6 augustus 1945 geboren in Hiroshima, een uur nadat de atoombom op de stad viel. Hij werd het symbool van de nieuwe wereld die Japan voor ogen had. Een wereld zonder atoombommen. De Oympische Spelen waren een mooi middel om dat uit te dragen."

Japan wilde zich volgens Pietersma in die tijd ook onderscheiden met nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo reed negen dagen voor de start van de Spelen de eerste bullet train in het land en het vliegveld van Tokio werd gemoderniseerd.

Voor Sakai veranderde zijn leven na de openingsceremonie in 1964. "Iedereen leerde hem kennen en twee jaar na de Spelen won hij goud en zilver op de Aziatische Spelen in Bangkok. Daarna werd hij nieuwslezer en bleef hij bekend bij het grote publiek", aldus de Japan-deskundige. Sakai overleed in september 2014 op 69-jarige leeftijd.

Ster advertentie
Ster advertentie