Sport
EONOS

Sportforum: 'Geef oud-voetballers eerder een kans als trainer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Geef oud-voetballers eerder een kans als trainer'

Aanstaande vrijdag gaat de eredivisie weer van start. De eerste wedstrijd op het programma is FC Twente tegen FC Emmen. Deze week wordt het nieuws rondom het Nederlandse voetbal besproken in het Sportforum met daarin sportverslaggever Gio Lippens, chef sportredactie bij Trouw John Graat en bondscoach bij de Oranjevrouwen Andries Jonker.

Midden december vertrok Henk Fraser bij FC Utrecht na een grensoverschrijdend incident. FC Utrecht heeft inmiddels een nieuwe trainer aangesteld. De Deen Michael Silberbauer komt over van FC Midtjylland. "Dit had ik nooit zien aankomen. Ik had verwacht dat er een Nederlandse trainer met een Utrechtverleden zou aantreden. Het was voor mij al een verrassing dat Silberbrauer terugkwam in de staf en dat hij nu hoofdtrainer wordt had ik niet voorzien. Er zijn heel wat trainers zoals, Edgar Davids, Jaap Stam en Clarence Seedorf die thuis zitten te wachten op een kans. Geef die oud-topspelers een kans als trainer, want ze hebben echt verstand van voetbal", aldus Jonker.

'Lastig verhaal voor Feyenoord'

Feyenoord begint het nieuwe jaar met de afwezigheid van Gernot Trauner en Quinten Timber. Trauner raakte vorige week geblesseerd aan zijn knie en wacht op een knieoperatie, middenvelder Timber raakte in het oefenduel tegen Emmen geblesseerd aan zijn voet. "Ik denk dat het verlies van Trauner en Timber een lastig verhaal wordt voor Feyenoord. Ze hebben een grotere selectie dan vorig jaar, maar dit zijn wel hele belangrijke spelers. Trauner is een steunpilaar achterin en Timber ontwikkelde zich goed op het middenveld. Als Feyenoord dit niet kan oplossen dan wordt de titel behalen heel lastig", zegt Graat in het Sportforum.

Na een goed WK was het te verwachten dat Cody Gakpo een toptransfer zou maken. Vorige week werd bekend dat de oud-PSV 'er voor 50 miljoen gehaald werd door Liverpool. "Eerlijk gezegd had ik verwacht dat hij naar Manchester United zou gaan. Zeker met de kennis van Ten Hag over de Nederlandse markt. Gakpo gaat erachter komen dat de intensiteit heel wat anders is dan bij PSV. Je moet elke wedstrijd, ook tegen Leicester, voluit gaan, dat is toch wat anders dan hij gewend is. Maar, aan de andere kant kan Liverpool wel een jongen gebruiken die energiek en gretig is, zoals Gakpo", aldus Jonker over de transfer van Cody Gakpo.

Het contract van clubicoon Daley Blind bij Ajax is ontbonden. Het contract van de 32-jarige Oranje-international liep nog tot de zomer van 2023. "Er is iets gebeurd tussen Schreuder en Blind. Wat dat is gaan we wellicht nooit weten. Maar er is onrust bij Ajax, de trainer en de supporters", zegt Graat over het ontbonden contract van Daley Blind. "Het doet pijn om te zien dat zo'n icoon als Blind op deze manier vertrekt bij Ajax. Het zegt wat over de verhoudingen binnen beleidmakers bij Ajax. Ze hadden dit anders moeten regelen, want een speler als Blind verdient een harmonieus vertrek", eindigt Jonker over Ajax en Daley Blind.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie