Sport

Theo van Duivenbode: 'Zegen voor Rotterdam dat Klassieker zonder publiek is'

MAX
foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Theo van Duivenbode: 'Zegen voor Rotterdam dat Klassieker zonder publiek is'

Oud-voetballer Theo van Duivenbode speelde voor zowel Ajax als Feyenoord en kent de Klassieker van beide kanten dan ook goed. De Klassieker van vandaag draait vooral om Steven Berghuis, die afgelopen zomer Feyenoord inruilde voor Ajax. Dat de wedstrijd zonder publiek gespeeld wordt door de coronaregels ziet Van Duivenbode als een zegen voor de stad Rotterdam, gezien de dreigende onlusten rond het duel.

Dat zei Van Duivenbode zondag bij De Perstribune van MAX. "De wereld is veranderd. In mijn tijd had je dit niet." Van Duivenbode doelt op het feit dat hij in Amsterdam bleef wonen toen hij in 1969 naar Feyenoord ging. "Er zijn in totaal tweeëntwintig spelers van Ajax naar Feyenoord gegaan, andersom vier. Waar hebben we het over?" Van Duivenbode benadrukt dat hij de rivaliteit begrijpt, maar niet de vijandige sfeer die tot bedreigingen leidt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Ajax naar Feyenoord

Van Duivenbode verruilde Ajax voor Feyenoord in 1969. Vlak daarvoor verloor hij met Ajax de Europacup I-finale van AC Milan. Rinus Michels zag het niet meer in hem zitten. Waarom weet Van Duivenbode tot op de dag van vandaag niet. Al snel kwam het rond met Feyenoord, waar hij een jaar later de Europacup I mee won door Celtic in Milaan te verslaan. Een keuze maken tussenbeide clubs wil Van Duivenboden niet. "Ik heb bij alle twee de clubs een fantastische tijd gehad." Zijn favoriete club is zijn jeugdclub De Spartaan.

Trainers

Theo van Duivenbode zat na zijn loopbaan jarenlang in de raad van commissarissen van Ajax. Daar hield hij zich bezig met het technisch beleid en maakte hij veel trainers mee. Over trainers wil hij nooit zoveel zeggen. "Dan moet je elke dag naar de training kijken en dan weet je nog niet genoeg." Wel wil hij een lans breken voor Frank de Boer. "Toen hij kwam was er weinig geld, maar hij werd wel vier keer achter elkaar kampioen. Toen hij weg was had Ajax door vier jaar Champions League veel geld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie