Sport
BNNVARA

Christian Prudhomme's positieve coronatest was een totale maskerade

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Christian Prudhomme's positieve coronatest was een totale maskerade

De Tour de France ligt inmiddels alweer een paar weken achter ons, maar er zijn nog verhalen genoeg over te vertellen. En dat is precies wat journalist, schrijver en Tour mastodont Jeroen Wielaert deed. "Ze vertelden mij dat Christian Prudhomme's positieve coronatest een maskerade was", zegt hij in B.V.S.C..

Video niet beschikbaar

Eind augustus reisde Wielaert af naar Nice, de startplaats van de Tour. Voor het wielerblad De Muur ging Wielaert de Tourkaravaan achterna en aanschouwde de Ronde van Frankrijk te midden van de coronacrisis. Hij schreef zijn reisverhalen op in het boek Tour Masqué.

Hij vertrok met enige twijfels of een grote ronde in coronatijd verantwoord was. "Bernard Hinault verwoordde het erg goed. Hij zij: 'c'est un putain de maladie'. Vrij vertaald zei hij dus dat we te maken hebben met een kreng van een ziekte. Fietsen is een feest maar veiligheid voor alles. Die uitspraak vat het hele jaar samen. Voor elke sector. De Tour kon dus eigenlijk niet doorgaan en ik was het heel erg met Hinault eens."

De Tour moest doorgaan

Maar de Tour moest doorgaan, en volgens Wielaert komt dat omdat de Ronde van Frankrijk ontzettend diepgeworteld zit bij de Fransen. "De Tour is van zichzelf een enorme culturele diepgewortelde machine met een enorme interne kracht. Bovendien is deze wedstrijd ook van een enorm financieel belang voor de hele wielerwereld en is er daarom in overleg met de Franse overheid, de UCI en de renners een bubbel georganiseerd waardoor het toch mogelijk was. Tegen alle oordelen in dat wel."

Gelukkig raakte niemand in het peloton besmet met het coronavirus tijdens de Tour, maar uitgerekend Tourbaas Christian Prudhomme kreeg het virus. "Op de dag dat het nieuws naar buiten kwam, bleken alle renners negatief getest te zijn. Een dag of vijf later zit ik aan tafel met wat Franse wielerkenners, waaronder Thomas Voeckler en die vertelden mij dat het een totale maskerade was. Dit is opgezet door de staat. Ze wilden een boodschap naar buiten brengen dat er niet tegen het virus te vechten is en dat het iedereen kan treffen."

Het boek Tour Masqué ligt vanaf vrijdag 23 oktober in de boekhandel.

Tour Masqué, het boek over de Tour in tijden van corona

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie