Sport

Surfvakantie zorgde weer voor lach bij meerkampster Anouk Vetter

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Surfvakantie zorgde weer voor lach bij meerkampster Anouk Vetter

[NOS] Twee rondjes moest meerkampster Anouk Vetter nog lopen vorig jaar bij de WK atletiek in Doha. Maar ze deed het niet. Ze koos voor zichzelf. Ze hoefde alleen de 800 meter nog maar te finishen om haar WK af te sluiten en zich voor de Olympische zevenkamp te plaatsen. Maar het was haar allemaal niets waard. Terwijl het nu -iets meer dan een jaar later- zo'n kleine moeite lijkt.

#11 - Anouk Vetter was opeens klaar met de meerkamp, nu is het plezier terug - NOS Olympische podcast

In de NOS Olympische podcast blikt ze met Jeroen Stekelenburg terug op die donkere periode in haar leven. Maar vertelt ze ook wat het haar gebracht heeft.

"Het gevoel wat toen overheerste was: wat ben ik hier in godsnaam aan het doen? Achteraf heb ik wel spijt dat ik naar Doha ben toe gegaan, maar ik moest echt hard op mijn bek gaan om bewust te zijn: Hé dit is echt niet goed."

Veel steun

Ze heeft ze niet een negatieve reactie gekregen op haar beslissing om te stoppen en daarover eerlijk naar buiten te treden. "Nee, maar daar was ik wel heel bang voor. Als iemand anders het zou gebeuren, zou ik zeggen: 'Oh sterk, wat tof dat ze dit deelt', maar als het jezelf overkomt, is het toch anders."

Ook uit de sportwereld kwam er bijval. "Sinds ik naar buiten ben gekomen hoor ik ook van andere sporters: 'Hé ik ben dit ook meegemaakt en dit is helemaal niet gek'. Ik vind het wel fijn dat het bespreekbaar is geworden. Dat is echt goed."

Surfen in Sri Lanka

Ze ging na het WK in haar eentje op reis, op surfvakantie in Sri Lanka. Waar ze toen voor het eerst weer heel veel heeft gelachen. "In november dacht ik: het is mooi geweest. Ik ga wat nieuws leren. Ik ben in mijn eentje daarnaartoe gegaan. Ik woonde in huis vol met meiden. Ik heb daar echt in een scheur geleden."

Ze gaat verder: "En wat ik zo fijn vond, zij hadden geen idee wie ik was. Ik was daar gewoon 'one of the girls'. Uiteindelijk kamen aan het eind van de vakantie de vragen -heel instagram life-: oh jij bent Olympische sporter. Maar daarvoor: Beetje surfen, eten, drinken, feestjes… Heerlijk."

Ze beseft zich: ze leeft in een topsportbubbel. "Iedereen waar ik mee omga, weet wat ik doe. Het is vaak het onderwerp waar het over gaat. Misschien ben ik daar anders in dan andere topsporters. Maar als ik thuis ben wil liever helemaal niet over atletiek praten. Dat doe ik namelijk al de hele dag."

Tokio 2021

Ze moet zich door Doha nog plaatsen voor de Spelen van Tokio. Daarvoor heeft ze nog twee kansen volgend jaar. Ze wil in Tokio de herinnering aan de Spelen van Rio de Janeiro uitwissen. "Er waren vier jaar geleden gewoon niet heel veel mensen in het stadion. Ja als de 100 meter sprint was, met Usain Bolt, was het vol. Maar heel veel momenten niet dus."

Tijdens het toernooi ging het bij de atleten al over Tokio, vertelt ze. "Die Spelen gaan in mijn hoofd gewoon door. Er is geen plan B. Ik hoop ook met publiek, want anders heb ik straks twee Spelen zonder publiek gehad."

NOS Olympische podcast

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan op bezoek bij sporters die zich opmaken voor de Olympische Spelen van volgend jaar. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op het leven als atleet en de voorbereiding op het mondiale evenement. De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie