Sport

Dubbelvier met overmacht naar goud op WK roeien

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dubbelvier met overmacht naar goud op WK roeien

[NOS] De dubbelvier heeft met overmacht de wereldtitel veroverd op de wereldkampioenschappen roeien in het Oostenrijkse Linz.

Polen en Italië legden achter Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers beslag op zilver en brons.

Het Nederlandse viertal maakte algauw duidelijk dat er maar één boot aanspraak mocht maken op de wereldtitel. Uittenbogaard, Wiersma, Wieten en Metsemakers roeiden soepel weg bij de concurrentie en hadden op de finish een voorsprong van bijna vier seconden op nummer twee Polen.

De dubbelvier won eerder dit jaar ook al met overmacht goud op de EK in het Zwitserse Luzern.

Zilver en Brons

De Nederlandse roeisters veroverden eerder op de dag tweemaal zilver en eenmaal brons.

Zowel de lichte dubbeltwee als de vier-zonder-stuurvrouw eindigde in de finale als tweede. Ilse Paulis en Marieke Keijser moesten in de lichte dubbeltwee vier seconden toegeven op Nieuw-Zeeland. Groot-Brittannië pakte het brons.

De vier-zonder-stuurvrouw, bestaande uit Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester, moest in de finale dat andere land van 'down under' voorlaten: Australië. Denemarken legde beslag op brons.

De dubbelvier, met Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers, legde even later beslag op het brons. China werd wereldkampioen, Polen pakte zilver.

De vier-zonder-stuurvrouw, bestaande uit Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester ANP

Paulis noemde haar zilveren plak met Keijser in de lichte dubbeltwee "het maximale resultaat, met een niet-perfecte race". "Het was scherp, maar nog net niet goed genoeg."

Beste papieren

Na de start lag het duo al rijkelijk ver achter de latere winnaars. Langzaam stoomden Paulis en Keijser door het veld, om uiteindelijk de Britten te kloppen voor het zilver.

"Als je niet de beste papieren hebt, ga je ook niet als een gek van start", sprak Keijser. "De eerste kilometer was niet slecht, maar Nieuw-Zeeland lag toen al te ver voor."

Paulis won bij Rio 2016 olympisch goud met de inmiddels gestopte Maaike Head. Met Keijser mikt ze op nieuw succes in Tokio. Een olympisch ticket heeft het duo al binnen, daarvoor was de finaleplaats in Linz genoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie