Sport
NOS

Giro: Hindley sprint snelst op mythische berg, tijdverlies Kelderman

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Giro: Hindley sprint snelst op mythische berg, tijdverlies Kelderman

Jai Hindley heeft de bergetappe in de Ronde van Italië met aankomst bergop Blockhaus naar zijn hand gezet. De renner van BORA-hansgrohe drukte zijn wiel eerder over de meet dan Romain Bardet en Richard Carapaz. Wilco Kelderman, ploeggenoot van Hindley, liep fors tijdverlies op.

Winnaar uit het favorietengroepje

Al vroeg in de etappe wachtte het peloton zware beklimmingen. Later volgde ook nog de Passo Lanciano en het slot op de Blockhaus. INEOS, de ploeg van Carapaz, hield de kopgroep goed in bedwang. Daardoor kwam de winnaar uit het favorietengroepje. Als eerste viel klassementsrenner Simon Yates af. Hij moest de toen nog redelijk grote groep laten gaan in de eerste kilometers van de Blockhaus. Ook Wilco Kelderman zakte hier door het ijs. Zijn ploeggenoten Hindley en Emmanuel Buchmann hielden het langer vol.

Richie Porte voerde een hoog tempo voor Carapaz, waardoor het groepje steeds verder uitgedund werd. Thymen Arensman van DSM zat er verrassend nog bij op vijf kilometer van de eindstreep. Juan Pedro Lopez, de leider van het algemeen klassement, reed tegen een achterwiel aan en kwam daardoor op achterstand. De Spanjaard hield het verschil beperkt zodat hij dinsdag na de rustdag opnieuw de roze leiderstrui aan mag trekken.

In de laatste meters verhoogde Hindley het tempo

Na het lossen van Porte, viel Carapaz aan. Romain Bardet (DSM) en Mikel Landa waren de enige die konden volgen. Het gat werd niet groot, waardoor Hindley, Joao Almeida en Domenico Pozzovivo konden terugkeren. In de laatste meters verhoogde Hindley het tempo. De sprintende Bardet en Carapaz konden er niet meer overheen komen. Arensman eindigde met 58 seconden achterstand als tiende in de etappe.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie