Sport

Erben Erbij: 'Het was een feestje hier bij de tijdrit'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Het was een feestje hier bij de tijdrit'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 5 van de Spelen begon met Nederlands succes voor de Vliegende Keep. Wennemars bezocht de tijdrit voor vrouwen en zag dat Nederland twee medailles binnensleepte. Annemiek van Vleuten won goud, Anna van der Breggen pakte een bronzen medaille.

"Het was een feestje hier", zegt de NOS-analist. Op het Fuji International Speedway was Van Vleuten een klasse apart. Ze was 56 seconden sneller dan de Zwitserse Marlen Reusser, die het zilver veroverde. Van der Breggen deed 1 minuut en 1 seconden langer over het parcours van 21,1 kilometer dan Van Vleuten en pakte het brons.

Wennemars voorspelde gisteren al een gouden medaille voor Nederland en heeft met veel bewondering gekeken naar de inmiddels 38-jarige Van Vleuten. "Het is mooi om te zien hoe ze het deed. Ze was super geconcentreerd, ze haalt hem binnen met grote overmacht."

De manier waarop Van Vleuten na haar gouden race de pers te woord staat is volgens Wennemars indrukwekkend. De tweevoudig wereldkampioene tijdrijden (in 2017 en 2018) nam uitgebreid de tijd voor alle media en gaf niet alleen maar een paar quotes, maar vertelde aan iedere journalist het hele verhaal.

"Het is leuk om olympisch kampioen te worden, maar je moet wel twintig keer hetzelfde verhaal vertellen."

Sprookje

Met het winnen van een gouden olympische medaille neemt Van Vleuten sportieve revanche. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro lag ze op koers voor het goud, maar kwam ze hard ten val. Tijdens de wegwedstrijd eerder deze Spelen dacht ze goud te hebben gewonnen, maar had ze niet door dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer al over de finish was gekomen.

"Zij gaat er zelf heel nuchter mee om", vertelt Wennemars. Volgens hem wist Van Vleuten dat ze goed was en straalde ze, tot genoegen van Wennemars, zelfvertrouwen uit. "Dit zijn de Dan Jansen stories. Dit zijn de verhalen van dat het eerst mis gaat, maar dat je op het laatste moment toch nog goud binnen haalt."

Erben Erbij: 'Het was een feestje hier bij de tijdrit'

Ster advertentie
Ster advertentie