Sport

'Feyenoord heeft een beetje last van koudwatervrees'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Feyenoord heeft een beetje last van koudwatervrees'

Sinds kort heeft Feyenoord een eigen LHBT+ supportersvereniging, maar afgelopen zondag werd de vereniging opgeschrikt door een aanval op de sportschool van de oprichter van de vereniging. In De Nieuws BV reageert Maron Pots van de LHBT+ supportersvereniging van ADO Den Haag, de Roze Règâhs, op het nieuws.

De Roze Règâhs over LHBTI in het voetbal

De supportersvereniging de Roze Kameraden werd vorige week officieel gelanceerd en enkele dagen later was het mis. Op de muren van de sportschool van oprichter Paul van Dorst werden in de nacht van zaterdag op zondag teksten aangebracht als ‘KK homo’s’, en werd het bestuur van de fanclub doodgewenst: ‘Paul, Sebas en Thijs dood’. Daarnaast werd er een poging tot brandstichting gedaan, inmiddels heeft Van Dorst aangifte gedaan.

Maron Pots had het geweld ergens wel verwacht. "Nadat er alleen maar positief nieuws in het nieuws kwam, drukten wij het risico steeds verder naar achter. Maar toen ik zondagochtend uit mijn bed werd gebeld kwam ik toch van mijn roze wolk af." De Roze Règâhs is de eerste LHBT+ supportersvereniging van Nederland. Pots heeft de Roze Kameraden geholpen met het opzetten en keek met afgrijzen naar de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Zelf hebben de Roze Règâhs ook ervaring gehad met tegenstand toen de supportersvereniging acht jaar geleden werd opgericht, maar dat ging niet om brandstichting of doodsbedreigingen. "Het ergste wat bij ons is gebeurd is dat onze vlag door supporters werd weggehaald van de tribune." Volgens Pots is het vooral belangrijk in gesprek te blijven met de club en met de andere supporters.

Koudwatervrees

Gelijk de ochtend na het incident bij de Roze Kameraden werd van meerdere kanten geroepen dat Feyenoord dit stevig zou moeten veroordelen. De hele dag bleef het stil, tot er aan het eind van de dag een statement naar buiten werd gebracht.

"Wij noemen het koudwatervrees, omdat wij dat destijds bij ADO ook hadden. ADO zat het eerste jaar ook niet op ons te wachten", zegt Pots. Toch vindt hij dat er vanuit Feyenoord wel meer positieve aandacht en ook feedback had mogen komen.

"We zijn als Roze Règâhs aangesloten bij een Europese overkoepelende LHBT+ organisatie die onze contacten met de FIFA en de UEFA onderhouden, daaronder zit het QFF Europa (Queer Fanclubs Football). De komende maand hopen we mee te kunnen helpen aan QFF Nederland," geeft Pots aan. Wellicht heeft Nederland dus binnenkort een overkoepelende nationale LHBT+ vereniging voor het voetbal.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie