Naar homepage
Sport

Ajax moet weer verder, maar hoe?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax moet weer verder, maar hoe?

De klap was ongekend hard. Ajax verspeelde in de allerlaatste minuut een finaleplaats in het belangrijkste voetbaltoernooi. Op de Engelse fans na werd iedereen in de Johan Cruijff-Arena, en voor de televisie, in rouw gedompeld. De fans kunnen het de komende dagen verwerken, maar de spelers en begeleiders van de Amsterdamse club hebben niet zoveel tijd. Zondag gaat de competitie verder en moet Ajax nog alles op alles zetten om de landstitel binnen te halen.

Je aandacht richten op wat je kan controleren

Volgens sportpsycholoog Rico Schuijers is de beste remedie alle emoties er gelijk uit gooien. "A la Dafne Schippers", vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken, daarbij verwijzend naar de Olympische Spelen waar de atlete direct na een verloren finale haar spikes wegsmeet. "Maar daarna, de dag erop, ga je zeggen: oké, wat ging er goed, wat ging er niet zo goed, en vervolgens richt je je vizier weer op de volgende wedstrijd."

09 e5fc7d8347 Rico Schuijers

Volgens Schuijers is het belangrijk dat de Ajacieden de draad weer snel oppakken. "Omgaan met een teleurstelling, dat doe je door je aandacht weer op het nieuwe doel te richten." De sportpsycholoog vreest dat de spelers anders in het verleden blijven hangen en dan kan dat invloed hebben op hoe ze de volgende wedstrijden gaan spelen met alle risico's van dien.

Schuijers twijfelt niet aan de aanpak van Erik ten Hag. Volgens hem doet de Ajax-trainer het goed door er over te praten. Maar er zitten ook wel wat addertjes onder het gras. "In de sportpsychologie bestaat zoiets als de cirkeltraining. Dat is dat je teveel met je gedachtes bezig bent in de toekomst. Dus al je heel veel bezig bent met winnen en verliezen of het denken daaraan, dan speel je minder goed." Volgens Schuijers leverden veel sporters hun beste prestaties als ze geen verwachtingen hadden.

Ster advertentie
Ster advertentie