Sport
AVROTROS

Oud-voetballers Braafheid en Zuiverloon richten Play Mental Foundation op: "Durf jezelf kwetsbaar op te stellen"

foto: redactie Humbertofoto: redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-voetballers Braafheid en Zuiverloon richten Play Mental Foundation op: "Durf jezelf kwetsbaar op te stellen"

1 op de 7 Nederlandse jongeren kampt met depressieve klachten. Oud-voetballers Edson Braafheid en Gianni Zuiverloon richten samen Play Mental Foundation op om daar iets tegen te doen. Hun doel: jongeren handvatten te geven, waarmee ze op een goede manier met problemen om kunnen gaan. 'We willen verhalen van ambassadeurs en prominente mensen delen', zeggen de twee in Humberto.

Oud-voetballers Braafheid en Zuiverloon willen mentale klachten verhelpen met sport

Het idee van de twee oud-voetballers is tot stand gekomen vanuit een eigen gemis tijdens hun carrière. "Bij mijn Bayern München periode was ik zoveel bezig met het bewijzen naar anderen toe." Maar na een tijdje lang voornamelijk op de bank te hebben gezeten, kreeg dat ook gevolgen. "Je ziet bepaalde dingen over jou in het nieuws en dat doet wat met je. Op het moment dat je je daar niet vanaf kan sluiten ga je geforceerd andere dingen doen en heeft gevolgen voor je privésituatie", zegt Braafheid.

Gemis

De verhalen van prominente sporters en andere bekende Nederlanders moeten jongeren helpen om niet in een situatie zoals die van Braafheid zelf te belanden. "We willen jongeren handvatten te geven, om met bepaalde struggles op een goede manier om te gaan."

De twee geven aan dit zelf erg gemist te hebben tijdens hun carrière. Gelukkig is mentale gezondheid op dit moment een hot topic. "Iedereen heeft een personal trainer die je fysiek er doorheen kan stoten. Maar mentaal dat is wat anders", zegt Zuiverloon.

Kwetsbaar opstellen

"Stel je jezelf kwetsbaar op voor de mensen om je heen of voor jezelf?", stelt Braafheid hardop de vraag. Volgens de oud-voetballer zit daar juist kracht in. "Ik geloof dat als je je kwetsbaar opstelt voor jezelf, als je accepteert waar je op dat moment bent… Vanaf dat standpunt kun je verbeteren en groeien."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie