Naar homepage
Sport

Het Nederlands elftal terug naar de wereldtop
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Nederlands elftal terug naar de wereldtop

Het Nederlands voetbal elftal treedt vanavond aan tegen de regerend Europees Kampioen Portugal. Vrijdag verloren we nog met 0-1 van Engeland en ook voor vandaag is er weinig hoop. Zijn we nog wel goed genoeg?

Oranje bij de wereldtop

Het EK werd al eerder gemist en ook het WK in Rusland slaan we over. De vraag is: wat moet er gebeuren willen we met Oranje over pak hem beet 10 jaar weer bij de wereldtop horen. Bastiaan Riemersma, hoofd jeugdopleiding Willem II, denkt wel dat het goed gaat komen met het Nederlands elftal. Volgens hem is er genoeg kennis in Nederland: "Met alle ex-voetballers die werkzaam zijn in de jeugd maar ook in het betaald voetbal, heel veel mensen vanuit de wetenschap die steeds meer aansluiten, ik denk wel dat het moet lukken."

Afgelopen vrijdag speelde Nederland tegen Engeland volgens Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad, niet de sterren van de hemel. "Het was niet om aan te zien, kort gezegd. Maar, het verdient wel een kanttekening. We hebben ons twee keer niet geplaatst voor een eindtoernooi en we beginnen helemaal opnieuw met een toch wel modale groep spelers, dus het is niet zo raar dat het niet gelijk de pannen van het dak was." Daarnaast speelde het team van bondscoach Ronald Koeman ook in een ander systeem. Volgens Mossou is het dan ook wel logisch dat het niet fantastisch is: "Dit heeft gewoon wat tijd nodig."

Quote

Met formule drie auto's kan je geen formule één races rijden

Bastiaan Riemersma

De jeugd voorbereiden voor 2025

Vanavond tegen Portugal zal het niet heel anders zijn denkt Mossou: "We moeten nu ook gewoon accepteren dat we op dit moment geen top land meer zijn. We zijn een heel modaal voetballand, dat is de afgelopen vier jaar wel gebleken want we hebben geen topspelers meer."

"Met formule drie auto's kan je geen formule één races rijden", zegt Riemersma, "als je dat terug wil, dan gaat dat wel jaren duren. Dan moet je de jeugd van nu daar al op voorbereiden. Kortom, de jeugd moet nu al worden voorbereid op het voetbal van 2025."

"Je moet niet alleen de wil hebben om alles te veranderen en iedereen daarvan te overtuigen, maar je moet het gewoon doen", zegt Riemersma, "en als je het goed doet, dan gaan mensen vanzelf achter je aanlopen. Het is gewoon nodig in het jeugdvoetbal om te kijken naar de lange termijn, niet de korte termijn." Daarom vindt Riemersma dat kinderen niet te snel moeten worden uitgesloten. De jeugdopleiding moet er juist voor zorgen dat er zoveel mogelijk kinderen goed worden opgeleid.

Nederland voetballand

Volgens Mossou heeft Nederland wel een fantastisch fundament als het om voetbal gaat: "Qua infrastructuur, qua aantal voetballers, dat is ongekend in Europa nog steeds. Hoeveel mensen er in Nederland voetballen, dat is gewoon sensationeel. We zijn een echt voetballand wat dat betreft. Dus daarom ben ik er ook heilig van overtuigd dat er dan vanzelf weer toptalent opstaat."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie