Sport
EONOS

Merel van Dongen gaat vechten voor collega's in Global Player Council

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merel van Dongen gaat vechten voor collega's in Global Player Council

Merel van Dongen, speelster van Atletico Madrid en het Nederlands elftal, is toegevoegd aan de Global Player Council van de internationale spelersvakbond FIFPRO. Samen met spelers als Nico Tagliafico, Giorgio Chiellini, Lucy Bronze, André Onana en nog 25 voetballers uit de hele wereld gaat ze zich inzetten voor de belangen van collega's.

"We zijn een grote groep voetballers die hun stem samenbrengen om te vechten voor bepaalde rechten in het voetbal", vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken. "Dan heb je het bijvoorbeeld over hoeveel procent van het prijzengeld van een WK naar de spelers zou moeten. Of hoe we ervoor kunnen zorgen dat spelers beter beschermd worden door hun clubs."

Gisteren was de eerste vergadering, via ene videoverbinding. "Dat was wel een kippenvelmoment", zegt Van Dongen. "Iedereen vertelde wat die wilde bereiken en belangrijk vond en dan komen een beetje de dromen samen. Dat was een heel mooi gesprek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Dongen kan meteen aan de bak, want er is van alles aan de hand rondom de Spaanse nationale vrouwenploeg. Vijftien speelsters hebben vorige week in een brief hun ongenoegen geuit over bondscoach Jorge Vilda. Maar de bond koos de kant van Vilda en die besloot op zijn beurt de vijftien speelsters niet langer op te roepen voor de nationale ploeg.

"Ik ben heel uitgesproken in deze situatie", zegt Van Dongen, die teamgenoot is van een aantal speelsters van de nationale ploeg. "Vilda heeft in zeven jaar tijd nog geen halve finale bereikt met een ploeg die elk toernooi in de finale zou moeten staan. Dan is het tijd om te gaan. Als vijftien speelsters geen vertrouwen in jou hebben moet je er als coach gewoon mee ophouden."

Ster advertentie
Ster advertentie