Sport

Bliksemstart voor Nederlandse tennissers op Wimbledon

foto: ANPfoto: Getty
  1. Nieuwschevron right
  2. Bliksemstart voor Nederlandse tennissers op Wimbledon

Maar liefst vier Nederlandse tennissers zijn op Wimbledon verzekerd van de tweede ronde. Alleen Arantxa Rus slaagde er niet in de eerste ronde te overleven. Het is een tennisweelde die we alleen nog maar kennen van het begin van deze eeuw.

Het was in 2002 toen Sjeng Schalken, Richard Krajicek en Raemon Sluiter de tweede ronde bereikten op het heilige gras van Wimbledon. Het was de laatste keer dat drie Nederlandse mannen de openingsronde overleefden. Dit jaar gebeurt dat weer en is er zelfs ook een vrouw bij.

Tim van Rijthoven en Tallon Griekspoor boekten hun overwinningen al op de openingsdag. Botic van de Zandschulp voegde zich daar een dag later ook bij. Met veel overtuiging versloeg hij in drie sets de Spaanse routinier Feliciano López. Echt spannend werd het nooit en na anderhalf uur had de nummer 25 van de wereld de klus geklaard. In de tweede ronde treft hij een oude bekende. De Fin Emil Ruusuvuori was hem eerder deze maand nog de baas in Rosmalen.

Video niet beschikbaar

Het mooiste verhaal werd echter verteld op baan 16. Daar speelde Lesley Pattinama-Kerkhove tegen de Britse Sonay Kartal. Pattinama had in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi haar partij verloren en zat daarom op de tribune te kijken bij landgenote Arantxa Rus. Daar werd ze gebeld met de mededeling dat ze vanwege een geblesseerde collega toch mocht spelen.

Ruim twee uur later stond ze op de baan en nog eens anderhalf uur later was ze verzekerd van de tweede ronde en enkele tienduizenden euro's prijzengeld. Haar volgende tegenstander is Iga Swiatek. De Poolse is de nummer één van de wereld en dat betekent dat Pattinama waarschijnlijk ook nog eens op een van de grote showcourts mag spelen. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde ze het verhaal van haar bijzondere dag.

Topdag voor 'lucky loser' Pattinama-Kerkhove

Ster advertentie
Ster advertentie