Sport
NOS

Jutta Leerdam brengt Thialf in extase met waanzinnige tijd op 1000 meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jutta Leerdam brengt Thialf in extase met waanzinnige tijd op 1000 meter

Jutta Leerdam is met een ongekende rit Europees kampioene geworden op de 1000 meter. De sprintster kwam tot de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Leerdam, die vanwege een liesblessure nog niet in actie kwam op de EK, reed de winnende tijd (1:13.67).

Winnende rit Jutta Leerdam.mp3

Dat was een persoonlijk record voor de 21-jarige Leerdam en bovendien de tweede tijd ooit op de kilometer gereden in Thialf. Alleen het baanrecord van Brittany Bowe staat scherper: 1.13,24. Haar reactie na afloop:

Jutta Leerdam moet het nog even beseffen.mp3

Het zilver was voor de Russische Daria Katsjanova, haar landgenote Jekaterina Sjichova won brons. De andere Nederlandse deelneemsters, Letitia de Jong en Ireen Wüst, moesten genoegen nemen met de vierde en vijfde plaats. Wüst was onderdeel van het team dat eerder vandaag goud pakte op de ploegenachtervolging.

De mannen rijden dadelijk ook een duizend meter. Daar maakt Thomas Krol kans op Europees goud. Het schaatsweekend wordt afgesloten met twee massastarts. Alle afstanden zijn te beluisteren in de uitzending van NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie