Sport
AVROTROS

Laurens ten Dam snapt Tom Dumoulin wel: 'Ik vond wielrennen geen reet meer aan'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Laurens ten Dam snapt Tom Dumoulin wel: 'Ik vond wielrennen geen reet meer aan'

"Hij wordt nu geacht bovenop die apenrots te zitten, maar hij wil gewoon een van die aapjes zijn." Voormalig profwielrenner Laurens ten Dam hoorde vorige week dat zijn ex-ploegmaat Tom Dumoulin voorlopig stopt met wielrennen. In Miss Podcast vertelt Ten Dam aan Mischa Blok over Dumoulin en over de momenten in zijn carrière dat hij zelf twijfelde.

#259 - Mischa in gesprek met Laurens ten Dam - Miss Podcast

Voordat Tom Dumoulin zijn besluit om even te stoppen met wielrennen wereldkundig maakte, stuurde hij Laurens ten Dam een appje met het nieuws. "Hij zei meteen alsof die honderd kilo stenen van zijn rug af was gevallen. En ja, ik weet niet hoe het met jou zit, maar je wil alleen maar dat je goede vrienden gelukkig zijn. En dat is bij mij hetzelfde natuurlijk. Ik zie Tom als een goede vriend. Het belangrijkste is dat dat nu voor hem goed voelt."

Druk

Ten Dam kent het gevoel. Zelf heeft hij ook een periode gekend waarin hij het fietsten in een profpeloton niet echt zag zitten. "Alleen heb ik dan nog het geluk gehad, dat ik niet de druk van een natie op me heb gehad. Of de druk van een hele ploeg die je voor een miljoen heeft overgekocht van een andere ploeg. En die jou heel veel geld betaalt. Ik had vooral mijn eigen druk, die ik mezelf oplegde. En zelfs ik, die bekend sta als een flierefluiter en levensgenieter, heb ook een periode gehad in 2015, dat ik er geen reet meer aan vond."

Amerika

De nummer negen uit de Tour de France van 2014 besloot zijn droom achterna te gaan. Wonen en fietsen in Amerika. "Ik nam dat besluit, ik bel mijn manager. Ik zeg: kap er maar mee, ik ga voor een kleine Amerikaanse ploeg rijden. Geen twijfel. Totaal geen twijfel. Die rugzak was van mij afgevallen. En hij zei: ho, niet zo snel. Dus hij heeft geregeld dat ik wel voor een grote ploeg ging rijden, dus de Tour de France nog kon rijden, terwijl ik in Amerika woonde. Ik dacht, dat is niet mogelijk. De Tour bleef altijd wel mijn jongensdroom als renner, dus die wilde ik wel rijden."

Apenrots

De co-host van de podcast Live Slow Ride Fast ziet gelijkenissen maar ook veel verschillen met de situatie van Dumoulin. "Ik heb nog wel iets meer een ik-doe-het-op-mijn-manier-mentaliteit. Ik hoef niet iedereen te pleasen. Dat heeft hij nog wel iets meer. Hij wordt nu geacht bovenop die apenrots te zitten. Maar hij wil gewoon één van die aapjes zijn. Het is helemaal niet een jongen die dat per se wil. Ik denk dat hij zoveel beslissingen bij anderen neerlegde, dat hij zelf helemaal het spoor bijster is geraakt."

Luister hier het interview met Laurens ten Dam terug:

#259 - Mischa in gesprek met Laurens ten Dam - Miss Podcast

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier de aflevering met Leo Driessen
Luister hier de aflevering met Rob Kemps

Ster advertentie
Ster advertentie