Naar homepage
Sport

Etappe 6: loodzware finale, barst hier de strijd tussen de favorieten los?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Etappe 6: loodzware finale, barst hier de strijd tussen de favorieten los?

[NOS] Voor het eerst in de rijke Tour de France-historie is de finishlijn getrokken op de Mont Aigoual, waar de renners aan zullen komen na 191 kilometer en een loodzware finale.

Primoz Roglic liet dinsdag bij de eerste aankomst bergop zien over goede benen te beschikken, maar in tijdwinst resulteerde dat nog niet. Lukt het de Sloveen vandaag wel om de concurrenten op achterstand te rijden? De sfeer binnen de Jumbo-Visma-ploeg is in elk geval goed na twee etappeoverwinningen.

Drietrapsraket

De zesde etappe begint rustig. Het peloton vertrekt uit Le Teil en trekt over glooiende wegen door de Ardèche. De enige tussensprint van de dag ligt na 125 kilometer, waar Sam Bennett ongetwijfeld punten wil pakken om zijn groene trui te verdedigen.

Het echte werk begint na ruim 160 kilometer. Dan krijgen de renners een heuse drietrapsraket voorgeschoteld richting de eindstreep. Ze gaan hoog, hoger, hoogst. De zwaarste van de drie opeenvolgende beklimmingen is die van de Col de la Lusette, een berg van de eerste categorie.

Na 191 kilometer ligt vervolgens de finish op de Mont Aigoual. Eén keer eerder werd deze berg beklommen in de Tour (in 1987), maar nog nooit werd de finishstreep er getrokken.

Liefhebbers van literatuur zullen de naam van de berg wellicht herkennen. In de klassieker 'De Renner' van Tim Krabbé speelt de Mont Aigoual namelijk een hoofdrol. De auteur beschrijft zijn gedachten en verrichtingen in de amateurkoers met de treffende naam: de Ronde van Mont Aigoual.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie