Sport
EONOS

Vandaag in 1993: de aanslag op toptennisster Monica Seles, 'een megaschok'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in 1993: de aanslag op toptennisster Monica Seles, 'een megaschok'

In de rubriek Deze dag in het verleden gaat Langs de Lijn En Omstreken elke dag terug naar een bijzondere of opvallende sportgebeurtenis uit het verleden. Vandaag is dat 30 april 1993. De dag waarop een Duitse tennisfan een grote schok teweegbracht in de tenniswereld.

De Duitser Günther Parche was een groot fan van Steffie Graf, die op dat moment voorbijgestreefd was door een ongenaakbare Monica Seles. Op een toernooi in Hamburg werd Seles, toen ze op het bankje, zat met een mes in haar rug gestoken door Parche die daarmee de carrière van Seles wilde beëindigden.

De Nederlandse Madeleine van Zoelen was bij de wedstrijd aanwezig als fysiotherapeut en stond er met haar neus bovenop. Verslaggever Edwin Cornelissen maakte een reconstructie:

Reconstructie van de aanslag op Monica Seles: 'Pure Hitchcock op de tennisbaan'

Kristie Boogert was niet bij het toernooi aanwezig, maar maakte op dat moment wel deel uit van het profcircuit. Ze kan zich de aanslag op haar collega nog goed herinneren. "Het was echt een megaschok. Binnen de tennisfamilie werd er wel heftig op gereageerd."

Boogert herinnert zich nog goed dat de schrik er na het incident flink in zat bij de speelsters. "Er kwam wel veel meer angst om de hoek kijken. Je houdt er helemaal geen rekening mee. Het is je beroep, maar het is ook een spelletje. Je hebt geen idee dat er ook zo veel haat kan zijn. En het werd natuurlijk pijnlijk duidelijk hoe makkelijk het was om over de boarding te stappen en iets kwaads uit te richten. Dat heeft wel hele grote consequenties gehad: daarna stonden alle stoeltjes naast de scheidsrechter een kwartslag gedraaid, zodat je als speler ook het publiek kon zien. En er kwam bij iedere baan beveiliging."

Niet meer de oude

En Monica Seles? Die was voor het incident bezig aan een prachtige tenniscarrière, maar werd na 30 april 1993 niet meer de oude.

"Zonde", zegt Boogert. "Ze was onwijs goed. Ze was net een maand negentien en had acht grandslams gewonnen. Er lag voor haar een enorm record in het verschiet. Ze had misschien wel in de buurt van Serena Williams (23 grandslam-titels) kunnen komen. Het heeft twee jaar geduurd voordat ze terugkeerde, ze was in de war door de stress en de paniek. Ze heeft nog wel een grandslam gewonnen, maar ze heeft ook een eetstoornis gekregen en is vrij vroeg gestopt. Ook omdat het gewoon te moeilijk voor haar was, denk ik."

Vandaag in 1993: de aanslag op toptennisster Monica SelesDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie