Sport
NOS

De dominantie van Max Verstappen: ‘Hij kan vier weken op vakantie’

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. De dominantie van Max Verstappen: ‘Hij kan vier weken op vakantie’

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. Hij reed de hele race vooraan, zette de snelste rondetijd neer en was ook tijdens de kwalificatie én vrije trainingen de snelste. "Je hoopt toch dat er volgend seizoen ineens iemand zich aandient en een echte concurrent kan zijn."

Dat Max Verstappen de Grand Prix van Spanje op zijn naam heeft gezet, hoeft geen verrassing genoemd te worden. Toch heeft zijn veertigste race-overwinning een bijzonder randje. De Red Bull-coureur reed de hele middag aan de leiding en zette de snelste rondetijd neer. Maar daarnaast was hij ook tijdens de kwalificatie én alle vrije trainingen de snelste. En dat is een primeur voor onze landgenoot, bij wie de liefhebber steeds creatiever moet zoeken naar nieuwe mijlpalen.

Weer een nieuwe mijlpaal kan zich over twee weken voordoen, tijdens de eerstvolgende Grand prix – die van Canada. Verstappen staat momenteel op 40 GP-zeges, eentje minder dan F1-legende Ayrton Senna. "Als Verstappen daar wint, gaan wij een uniek en historisch meemaken. Dan evenaart hij een van de grootste coureurs aller tijden", legt F1-verslaggever Louis Dekker uit. "Zo succesvol is hij op dit moment, zo hard gaat het bij hem."

Werp een blik op het WK-klassement en je zult begrijpen waarom F1-fans op sociale media klagen over de eentonigheid van het huidige seizoen. De voorsprong van Verstappen (170 punten) op nummer twee en teamgenoot Sergio Pérez (117) is nu al 53 punten. In Barcelona wachtte voor Pérez niet eens een podiumplek: hij werd vierde, op 35 seconden achterstand. "Verstappen kan gewoon weer twee, vier of zes weken op vakantie gaan, Pérez races laten winnen en dan alsnog toeslaan", vertelt verslaggever Dekker met een knipoog. "Verstappen weet één ding en dat weten wij ook allemaal: als hij meedoet, wil hij winnen. En dat doet hij ook."

'Als het niet loopt, dan ga je jezelf gek maken'

Bij de eerste paar races leek het er nog op dat Pérez een goede kans maakte om het Verstappen lastig te maken, maar hij lijkt voorlopig dus afgehaakt. Hoe kan dat? "Als het niet loopt, dan ga je jezelf gek maken. Dan lig je wakker ’s nachts", vertelt studio-analist Jeroen Bleekemolen. "Je gaat harder proberen, en dat is juist wat je niet moet doen met een raceauto. Dan ga je te laat remmen. Dan haal je de bocht wel, maar daar verlies je gewoon tijd mee."

Zal de F1-liefhebber dit seizoen nog enige spanning gaan voelen wat betreft het wereldkampioenschap? "Ik denk het eigenlijk niet", reageert Bleekemolen. "Het slechte nieuws voor de rest is dat hij nu die voorsprong heeft, dus hij gaat ook meer risico’s nemen." Wordt Verstappen dit jaar ook met overmacht kampioen? Bleekemolen durft het gokje wel aan. "Laten we zeggen: drie races van tevoren."

"Een paar jaar geleden stonden we op de banken voor een zege van Verstappen, dat heb je niet meer", vertelt Henry Schut. Hugo Borst vervolgt: "Je hoopt toch dat er volgend seizoen ineens iemand zich aandient en een echte concurrent kan zijn. Maar ja, die is volgens mij in geen velden of wegen te bekennen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie