Sport
NOS

Sinner wint Australian Open: 'Italië is helemaal gek op hem'

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinner wint Australian Open: 'Italië is helemaal gek op hem'

Als eerste Italiaan ooit heeft Jannik Sinner zondag de Australian Open gewonnen. De 22-jarige tennisser kwam in de finale tegen Daniil Medvedev terug van een 2-0-achterstand in sets. "De koppen worden groots, heel groots", aldus commentator en voormalig prof Marcella Mesker.

Wat kunnen we maandagochtend bij het openslaan van de Italiaanse kranten verwachten? "De koppen worden groots, heel groots", aldus tenniscommentator Marcella Mesker. De media in eigen land waren vorig jaar al lyrisch, legt Mesker uit. Ze somt op: winst in de Davis Cup, een landentoernooi. De finale van de ATP Tour Finals in Turijn. "Ze zijn helemaal gek op Sinner. En hij is helemaal niet zo Italiaans hè, met zijn rode krullen", lacht ze.

Sinner was op jonge leeftijd een talent in het skiën, maar besloot uiteindelijk voor een tenniscarrière te gaan. Met het winnen van de Australian Open, de eerste Grand Slam van het jaar, heeft Italië na bijna vijftig jaar weer een Italiaanse grandslamwinnaar. Voor Sinner zelf is het een primeur: niet eerder won hij een Grand Slam.

Druk van een finale

"De druk van die eerste grandslamfinale had hij op zijn schouders, dat zie je altijd bij debutanten", zegt Mesker. De jonge Italiaan stond in zijn voorgaande partijen geen set af, maar keek tegen Medvedev plots tegen een 2-0-achterstand aan. "Medvedev is een tactisch genie, hij overrompelde en verraste Sinner die toch wat minder sterk begon en minder goed serveerde."

Quote

Medvedev is een tactisch genie, hij overrompelde en verraste Sinner

Marcella Mesker over de finale van de Australian Open

Hoe kreeg Sinner zijn comeback voor elkaar? "Hij ging wat beter serveren. En Medvedev had zes uur langer op de baan gestaan dan Sinner", doelt ze op de veel langere partijen die de Rus op het toernooi achter de rug heeft. "Al die uren ga je toch voelen. Je beweegt een stapje minder snel, houdt het tempo minder aan. Dat gaf Sinner de kans om langzaam maar zeker in die wedstrijd te komen."

Wéér verliest Medvedev een finale op de Australian Open. Nooit eerder verspeelde iemand twee keer een 2-0-voorsprong in een grandslamfinale. Dat is voor hem natuurlijk heel verdrietig", aldus Mesker.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie