Sport
NOSNTR

Kettingreactie van protesterende Amerikaanse sporters tegen politiegeweld

foto: GETTYfoto: GETTY
  1. Nieuwschevron right
  2. Kettingreactie van protesterende Amerikaanse sporters tegen politiegeweld

De Amerikaanse sportwereld komt in actie tegen politiegeweld tegen de zwarte bevolking. Gisteren besloten de basketballers van Milwaukee Bucks om een wedstrijd niet te spelen naar aanleiding van het optreden van de politie tegen Jacob Blake, een zwarte man uit Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin. Hij werd neergeschoten. Het besluit van de Bucks heeft voor een kettingreactie gezorgd.

"Dat dit in teamverband gebeurt, zie je bijna nooit.", zegt sportjournalist Maarten Kolsloot in Nieuws en Co. "Door de jaren heen hebben we wel vaak protesten gezien van eenlingen, bijvoorbeeld Muhammad Ali en Colin Kaepernick."

Video niet beschikbaar

'Ging als een sneltreinvaart'

De Bucks besloten dus gisteravond om hun wedstrijd, uit protest, niet te spelen. De afgelopen dag ging het snel met andere sporten die volgenden, zegt Kolsloot. "Het is gisteravond echt in sneltreinvaart naar andere sporten uitgebreid. In het honkbal, het voetbal en de vrouwencompetitie NBA."

"Het was verrassend dat de basketballers van de Milwaukee Bucks dit deden. Niemand had het verwacht, zelfs hun coaches gingen ervan uit dat de wedstrijd gewoon gespeeld ging worden." Vervolgens gingen de spelers in gesprek met politici.

Jacob Blake

Afgelopen zondag werd Jacob Blake, een zwarte man uit Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin, tijdens zijn arrestatie door de politie neergeschoten. Blake werd daarbij zeven keer in zijn rug geschoten. Het is het tweede incident deze zomer, na de dood van George Floyd, waarbij politiegeweld tegen een zwarte burger tot rellen leidt in de VS.

'Standpunt innemen'

Ook in het Amerikaanse voetbalcompetitie is een aantal wedstrijden geschrapt. Ook in de MLB (drie duels) en MLS (vijf duels) werd niet gespeeld. Kelvin Leerdam, voormalig speler van Feyenoord en Vitesse en nu actief voor Seattle Sounders, was uitgesproken over de kwestie.

"Als sporter leef je in een bubbel, maar we wilden iedereen laten zien dat we zien wat er gebeurt en dat het ons ook raakt. Dit zijn moeilijke tijden, maar we moeten een standpunt innemen."

NBA

Dat dit protest vanuit de NBA komt, is volgens Kolsloot niet verrassend. "De NBA is een competitie die erom bekend staat zich uit te spreken tegen dit soort zaken. Er worden al meerdere jaren statements tegen gemaakt. LeBron James is daar heel uitgesproken in. Zelfs op het veld staat Black Lives Matter gedrukt."

De grote vraag is hoe dit nu verder gaat. "Gisteravond zijn spelers, ook van andere clubs, bij elkaar gekomen en hebben met elkaar gezeten. Toen hebben de Clippers en de Lakers, uit Los Angeles, gezegd dat ze niet zoveel voelen voor spelen. Maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. Hoe het precies afloopt zal in de loop van de avond blijken", besluit Kolsloot.

N

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie