Sport

Bondscoach Hugo Haak vertrekt bij gouden baanwielrenners

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bondscoach Hugo Haak vertrekt bij gouden baanwielrenners

De bondscoach van de Nederlandse baansprinters heeft de wielerwereld verrast door zijn vertrek aan te kondigen. Onder zijn leiding veroverde Nederland tijdens de Olympische Spelen in Tokio drie gouden medailles bij het baanwielrennen. Hoogtepunt was de sprint bij de mannen waar twee Nederlanders met elkaar streden om het goud.

Hij is daarmee misschien wel de meest succesvolle bondscoach van dit moment. In 2018 nam hij het stokje over van de Duitser Bill Huck en was vervolgens goed voor 26 internationale titels. Daarvoor was hij assistent-bondscoach en maakte hij als actief renner deel uit van de selectie. Een lange periode waardoor hij zich nu eigenlijk niet meer voor de volle honderd procent kan opladen.

De twijfels waren er ook al tijdens die succesvolle Spelen in Tokio. Toch verlengde Haak zijn contract met de KNWU tot en met de Spelen van Parijs. "Ik zat toch redelijk in een "Hallelujah-stemming" van de successen natuurlijk. Toen heb ik met een goede overeenkomst met de bond dat contract afgesloten." zei Haak in Langs de Lijn En Omstreken. "Na langer nadenken en toch weer een beetje met beide benen op de grond komende was het toch zo dat ik dat gevoel nog steeds had." De bond was op de hoogte van die innerlijke worsteling en heeft dan ook begrip getoond voor het besluit.

In de podcast 'Falen' vertelde Hugo Haak vorig jaar over faalangst en een burn-out waar hij mee te maken kreeg. Deze ervaringen hebben hem nu geholpen de juiste beslissing te nemen. "Dat is natuurlijk ook een beetje de valkuil van een van mijn sterke punten, namelijk het honderd procent geven en het honderd procent gaan voor iets. Als je daar overheen gaat dan zijn dat natuurlijk de gevaren die op de loer liggen. Daar heb ik zeker mijn lessen uit geleerd"

Het was geen makkelijke beslissing voor de bondscoach. De chemie tussen hem en de renners was nog lang niet uitgewerkt. Daarom ook zal Haak de ploeg onder zijn hoede houden tot er een opvolger is gevonden. Wie dat zal zijn is nog niet bekend, dat hij een lastige taak krijgt is duidelijk. Nooit eerder liet een bondscoach zo'n niet te evenaren erfenis achter. Desondanks is iedereen er van overtuigd dat die opvolger er komt en dat de Nederlandse sprinters in 2024 bij de Spelen in Parijs opnieuw voor het allerhoogste gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie