Sport
NOS

Verstappen profiteert in snikheet Frankrijk optimaal van crash Leclerc

foto: Pro Shots / Panoramic
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstappen profiteert in snikheet Frankrijk optimaal van crash Leclerc

Max Verstappen heeft zondagmiddag de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven en loopt daardoor in het WK-klassement verder uit op concurrent Charles Leclerc. De Monegask begon vanaf pole position op circuit Paul Ricard, maar crashte in de achttiende ronde in de muur.

Verstappen begon vanaf de tweede positie op het circuit in Le Castellet (Provence), waar de temperatuur tot ver boven de dertig graden Celsius opliep. De Nederlander van Red Bull Racing zette Leclerc onder druk in het eerste deel van de race en maakte als eerste van de toppers een pitstop. Een ronde later vernam Verstappen dat Leclerc van de baan was geschoten.

Eenzame race

De Ferrari-coureur, tweede in de WK-stand achter Verstappen, vloog bij het inrijden van de bocht zomaar van de baan af. Leclerc was fysiek in orde, maar uitte zijn frustratie en teleurstelling hoorbaar over de boordradio. Leclerc gaf later aan dat de crash zijn eigen fout was. Eerder in de race was de Japanner Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) de eerste uitvaller.

Halverwege de grand prix lag Verstappen aan de leiding met ruim drie seconden voorsprong op zijn naaste achtervolger Lewis Hamilton. Met name op de rechte stukken won de koploper in de WK-stand steeds tijd op de Britse zevenvoudig wereldkampioen. Ook Hamilton schoot even kort van de baan, maar hij wist de race te vervolgen. Ondertussen reed Verstappen ver uit het zicht. Het gat met achtervolger Hamilton bedroeg meer dan tien seconden aan het einde van de grand prix.

foto: Pro Shots / Panoramic

Max Verstappen, winnaar van de Grand Prix van Frankrijk, voor de start van de race in Le Castellet.

Gapend gat

Vanuit het achterveld maakte Carlos Sainz veel indruk in zijn Ferrari, dat de laatste twee grand prixs won. De Spanjaard startte vanaf de negentiende plek en wist zelfs op te klimmen naar de derde plaats. Na een verhit duel met Pérez lag Sainz op een virtuele podiumpositie. Kort daarna moest Sainz toch naar binnen voor een noodzakelijke bandenwissel en bleef ook langer stil staan in de pitstraat vanwege een tijdstraf (vijf seconden) na een unsafe release na een eerdere pitstop. Sainz eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats.

Voor Verstappen is het zijn zevende overwinning van dit seizoen. De voorsprong op Leclerc bedraagt na de Grand Prix van Frankrijk 63 punten in het voordeel van de Nederlander. Achter Verstappen pakte Hamilton de tweede plaats op circuit Paul Ricard. Mercedes-teamgenoot George Russell wist in de slotfase nog Pérez van het podium te houden.

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie