Naar homepage
Sport

Avital Selinger: 'Ik ben eigenlijk geen coach, maar nog steeds een speler'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Avital Selinger: 'Ik ben eigenlijk geen coach, maar nog steeds een speler'

Na negen jaar keerde volleybalcoach Avital Selinger afgelopen jaar terug als bondscoach van de Nederlandse volleybaldames. Toch voelt Selinger zich eigenlijk geen coach. Hij kijkt nog altijd naar zijn speelsters alsof hij zelf speler is.

Dat zei Selinger zondag op De Perstribune van MAX. Selinger heeft de taak gekregen om Nederland terug te brengen naar de wereldtop. In 2016 werden de dames nog vierde op de Olympische Spelen, maar voor de editie in Tokio wisten ze zich niet eens te plaatsen. Het vizier is dan ook gericht op het WK van 2022 in Nederland.

Sabbatical van sterspeelsters

Voorlopig moet Selinger het op weg naar het WK doen zonder sterspeelsters als Lonneke Slöetjes en Celeste Plak. Zij hebben een sabbatical genomen om zichzelf fysiek, maar vooral ook mentaal weer op te laden. Selinger benadrukt dat zij erg belangrijk voor het team zijn. "Zulke speelsters kan je niet zomaar vervangen."

Toch zegt Selinger zich geen zorgen te maken over hun absentie. Hij vindt het zelfs goed dat ze tijd voor zichzelf nemen. "Ik heb met Lonneke Slöetjes gesproken. Ze hoort er nog steeds bij, maar ze moet haar tijd nemen. Ik hoop voor haar dat ze terugkomt, want er komt een tijd dat je het niet meer kan." Wel benadrukt Selinger dat hij beide speelsters alleen terug wil als ze het echt willen. "En mochten ze niet terugkomen, dan hoop ik alleen dat ze er geen spijt van krijgen", zegt een begripvolle Selinger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eigen succes

Zelf weet Selinger als geen ander hoe het is om succes te kennen. Met de mannenploeg won hij in 1992, onder leiding van Avitals vader Arie Selinger, Olympisch zilver in Barcelona. Vier jaar later in Atlanta won Nederland Olympisch goud, maar bondscoach Joop Alberda liet hem destijds buiten de selectie. Selinger heeft die teleurstelling al lang achter zich gelaten zegt hij. Sowieso kijkt hij weinig terug op zijn loopbaan. Op de vraag waarop Selinger nog wel eens terugblikt zegt hij 'niks'. Tegenwoordig werken Alberda en Selinger weer samen bij de Volleybalbond.

Selingers niet onverdienstelijke loopbaan zorgde soms voor een disbalans in zijn privéleven. "Ik was altijd in een hotelkamer of de sporthal. De focus lag op het sportieve succes. Pas later heb ik daar meer balans in gevonden met mijn privéleven.

Ster advertentie
Ster advertentie