Sport

Platform voor seksueel misbruikte sporters: 'Wij zijn het luisterend oor dat er eerder niet was'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Platform voor seksueel misbruikte sporters: 'Wij zijn het luisterend oor dat er eerder niet was'

Er is meer aandacht de laatste jaren voor seksueel misbruik in de sportwereld. Maar voor oud-Vitessespeler Renald Majoor en volleybalster Anne van Dijk is dat nog niet voldoende. Zij startten het platform Sporters helpen Sporters om lotgenoten een luisterend oor te bieden.

Platform voor seksueel misbruikte sporters

Anne van Dijk volleybalt al jaren met veel plezier als zij op haar 13e in de kleedkamer onder de deur de telefoon van haar trainer ziet uitsteken. Nadat ze aangifte doet, ontdekt de politie laptops, harde schijven en usb-sticks vol met naaktopnames.

“Ik kon niet met mijn verhaal terecht bij mijn omgeving. Dat luisterend oor wil ik nu wel bieden voor anderen”, vertelt ze in Nieuws en Co. Ze is niet de enige die te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Een op de acht sporters zou er mee te maken hebben gehad. Volgens Van Dijk zou het werkelijke getal veel hoger kunnen liggen.

‘Waar kan ik terecht?’

Na de aangifte wordt Van Dijk afgeraden door een vertrouwenspersoon van het NOC*NSF om een zaak te beginnen. “Ik had verwacht dat na het onderzoek erover gepraat kon worden. Maar dat gebeurde niet.” Ze realiseert zich dat de stap om je verhaal te doen te groot is en dat er nog geen plek is om je verhaal te doen als sporter.

Daarom startte ze samen met Renald Majoor het platform Sporters helpen Sporters. Op de site staan verhalen van lotgenoten en er is een hulplijn voor sporters die hun verhaal willen delen. “Ik heb nu pas, jaren later, weer plezier in het sporten.”

Aanpak

Binnen de Nederlandse sportwereld is eerder door de commissie de Vries onderzoek gedaan naar seksueel misbruik. Alle aanbevelingen uit dat onderzoek zijn overgenomen door het NOC*NSF. Volgens Van Dijk is dat een goed begin, maar valt er nog wel veel te doen. “Wij kunnen ook advies geven met ons platform over vervolgstappen, als een slachtoffer dat zelf wil.”

“Sporters helpen Sporters is een plek waar je gewoon je verhaal kan doen. Een luisterend oor.” Zowel Majoor als Van Dijk zijn via het platform bereikbaar om naar de verhalen te luisteren van sporters die seksueel misbruik of grensoverschrijdend gedrag meemaken of zien.

Platform voor seksueel misbruikte sporters

Ster advertentie
Ster advertentie