Sport
NOS

Snowboardlegende White houdt zicht op afscheid in stijl: 'Ik geniet van elk moment'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Snowboardlegende White houdt zicht op afscheid in stijl: 'Ik geniet van elk moment'

De Amerikaanse snowboarder Shaun White (35) maakt nog altijd kans om tijdens zijn vijfde en laatste Olympische Winterspelen goud te winnen op de halfpipe. White, die drie keer eerder olympisch goud won op dat onderdeel, moest woensdag alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor de eindstrijd in Peking. Verslaggever Eline de Zeeuw sprak White nadat hij in zijn eerste run onderuit ging, maar vervolgens zijn klasse toonde tussen de vele jonkies.

Olympische Winterspelen 2022 - Reportage snowboarder Shaun White - Eline de Zeeuw

White gaat na de Winterspelen in Peking met snowboardpensioen en met nog zo'n honderd collega's stond De Zeeuw in de mixed zone bij de halfpipe. De uit San Diego (Californië) afkomstige White is een grootheid in de snowboardwereld en volgens NBC Sports-verslaggever Randy Moss een sporticoon in de Verenigde Staten. "White heeft snowboarden, met name op de halfpipe, echt op de kaart gezet in de VS door zijn prestaties op de Olympische Spelen", aldus Moss.

Outsider

Het eerste goud voor White kwam in Turijn in 2006 en daarna wist hij ook olympisch kampioen te worden in Vancouver (2010) en PyeongChang (2018). In de afgelopen jaren zag de Amerikaan hoe jonge concurrenten hem vaker versloegen en de spectaculaire trucs in het snowboardcircuit steeds moeilijker werden voor hem, ook door fysieke ongemakken.

"White was gewend om altijd de favoriet te zijn voor goud, maar dat is hij nu niet. En het is nog maar de vraag of White goed genoeg is voor het podium", aldus Moss. "Maar ongeacht hoe de Olympische Spelen in Peking voor White gaan eindigen, hij kan hier met een opgeheven hoofd afscheid nemen."

foto: Pro Shots / SIPA USA

Snowboardlegende Shaun White in actie tijdens zijn laatste Olympische Winterspelen in Peking.

Zenuwen

Nadat White in zijn eerste van twee runs op weg naar de finale van vrijdag onderuit ging, moest hij alles uit de kast trekken om in de tweede run alsnog een finaleplaats op te eisen. White hield het hoofd koel en wist zich als vierde voor de eindstrijd te kwalificeren. "Het was zenuwslopend, maar mijn ervaring hielp mij door mijn tweede run. Ik heb door de jaren heen geleerd om mijn zenuwen te parkeren. Gelukkig maak ik nog steeds kans op de titel", aldus White.

De snowboardlegende kijkt terug op een bijzondere carrière. "De tijd is snel gegaan sinds mijn eerste Spelen. Nu sta ik hier als ervaren man tussen al die jonkies. Ik ben vooral trots dat ik hier weer ben en ik geniet nu van elk moment. De wedstrijden zijn thrilling, dat gevoel ga ik zeker missen, maar ik ga niet helemaal uit de sport verdwijnen na mijn afscheid. Misschien kan ik andere snowboarders helpen om hun carrière op te bouwen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie