Sport
EONOS

'Belangrijk dat Feyenoord dit succes voor volgend seizoen vasthoudt'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Belangrijk dat Feyenoord dit succes voor volgend seizoen vasthoudt'

De prachtige zilveren WK-medaille bij de mannen en het teleurstellende zilver bij de vrouwen, de nieuwe nederlaag van PSV en de strijd om de punten bij de Formule 1 tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Het zijn een paar onderwerpen die aan bod kwamen bij het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. Voetbaljournalist Willem Vissers, wieleranalist Stef Clement en Formule 1-volger Allard Kalff waren de gasten die hun mening daarover mochten geven.

Het waren bijzondere wereldkampioenschappen op het parcours in de omgeving van Leuven. Onze zuiderburen spraken er zelfs over dat het wielrennen 'thuis' was gekomen, net zoals de Engelsen dat deze zomer riepen toen het EK-voetbal voor een deel in Engeland werd gehouden. Maar volgens Clement, analist bij de NOS, brak het de Belgen juist op. Wout van Aert, de grote favoriet, werd door het eigen volk in een bijna onmogelijke positie gemanoeuvreerd. "Al vanaf de Tour, over de Spelen heen, allemaal dit WK, Wout was koning eigenlijk. Was misschien nog wel groter dan Merckx." Maar toen de wedstrijd begon wisten de Belgen eigenlijk helemaal niet meer wat ze moesten doen met de Fransman Julian Alaphillippe als winnaar en wereldkampioen.

Ook bij de Nederlandse vrouwen ging het mis. Net als een dikke maand eerder, bij de Olympische Spelen, werd een ogenschijnlijk zekere gouden medaille uit handen gegeven. Een teleurstellend resultaat al zag Vissers er ook iets goeds in. "Als elke keer dezelfde wint, dan ga ik toch denken: het zal wel niet allemaal zo ontwikkeld zijn want Nederland wint altijd."

Sportforum: WK wielrennen leveren twee verschillende medailles op

In de eredivisie van het betaalde voetbal leed PSV opnieuw een nederlaag. De Brabantse ploeg werd vooraf gezien als de grote concurrent van landskampioen Ajax, maar inmiddels is er al een achterstand van vier punten op de koploper. Feyenoord, dat vorige week van PSV won, doet het een stuk beter. De Rotterdammers staan ook vier punten achter maar hebben wel een wedstrijd minder gespeeld. De afgelopen week werd gewonnen van Heerenveen en NEC.

Desondanks denkt Volkskrant-journalist Vissers dat het succes in Rotterdam-Zuid broos is. "Die worden geen kampioen, maar ze kunnen wel met PSV de strijd om de tweede plek aangaan." Volgens Vissers is het zaak dat Feyenoord dit kan vasthouden en volgend jaar het succes wat kunnen uitbouwen. Belangrijke rol kan daarin de Conference League spelen, het Europese toernooi waar de club in uitkomt. Daar kunnen wat centjes worden verdiend en kunnen de spelers broodnodige ervaring opdoen.

Sportforum: Feyenoord voorlopig grootste concurrent van Ajax

De Grote Prijs van Rusland, op het circuit van Sotsji, zou niet het gevecht tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen worden zoals we de laatste weken meemaakten. Verstappen had nog te maken met een straf voor de botsing twee weken eerder op Monza. Daarom besloot hij ook van motor te wisselen zodat hij sowieso vanaf de laatste startrij moest beginnen. Een inhaalrace en wat regendruppels leverde hem de tweede plaats op. Het resultaat van een spectaculaire race die Stef Clement met veel plezier beluisterde op Radio 1.

De spectaculaire race werd eigenlijk beslist in de slotfase toen de regen een rol ging spelen. Met nog een paar rondjes te rijden ontstond een tactisch spel waarin volgens Allard Kalff Max Verstappen als enige de goede beslissing nam. "Eigenlijk nam Hamilton ook niet de goed beslissing. Het team zei: Lewis het gaat harder regenen, let op. Maar Lewis vroeg of hij echt binnen moest komen." De Brit had het geluk dat de koploper op dat moment, Lando Norris, weigerde om zijn banden te wisselen. Volgens Kalff een besluit wat ook kwam doordat de renstal van Norris te weifelend optrad. Of een eventuele bandenwissel een andere winnaar had opgeleverd durft Kalff niet met zekerheid te zeggen. "Zeker is niks, maar de kans was wel groot geweest."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie