Sport
NOS

'Kans is groot dat PSV puntenrecord evenaart en op doelsaldo beste ploeg ooit wordt'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kans is groot dat PSV puntenrecord evenaart en op doelsaldo beste ploeg ooit wordt'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: PSV kroonde zich zondag terecht tot kampioen van de eredivisie. De eerste landstitel sinds 2018 is het sluitstuk van een fraai seizoen, waarin de Eindhovense ploeg toonde dat attractief voetbal gepaard kan gaan met dominantie. "De kans is groot dat PSV het puntenrecord gaat evenaren en op doelsaldo te beste ploeg ooit gaat worden."

Video niet beschikbaar

Coach Peter Bosz had er nog zo voor gewaarschuwd. Beschouw de kampioenswedstrijd tegen Sparta nou als elk ander duel, want anders gaat de spanning een rol spelen. PSV begon onherkenbaar aan het duel, de waarschuwingen ten spijt. Met dank aan een weifelende verdediging kwam Sparta vroeg op voorsprong.

Data-analist Bart Frouws: "Dit was na Ajax pas de tweede keer dit seizoen dat ze in eigen huis op een 1-0-achterstand kwamen. Het komt ook niet zo vaak voor dat een ploeg in de kampioenswedstrijd meer dan één doelpunt tegen krijgt. Sterker nog, PSV is pas de eerste ploeg deze eeuw bij wie dat gebeurt."

'Uitwedstrijd is makkelijker'

"Iedereen wilde aan het verwachtingspatroon voldoen, maar iedereen weet dat het niet makkelijk is", zegt studio-analist Andries Jonker. De huidige bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal maakte in 2010 de kampioenswedstrijd mee van Bayern München, in de rol van assistent. Het duel bij Hertha BSC werd met 1-3 gewonnen. "Een uitwedstrijd is altijd wat makkelijker. Die 80.000 mensen zijn over het algemeen niet voor je, dan kan je wat meer vrijuit spelen."

Ook voor Sparta bevatte de wedstrijd een primeur: het is de oudste profclub van Nederland, maar het had nog nooit een gastrol in een kampioensduel. "Maar liefst 31 verschillende clubs hadden die eer, Sparta is de 32ste", schetst Frouws. "FC Twente en FC Groningen hadden die eer zelfs een recordaantal van vijf keer."

Video niet beschikbaar

De vroege achterstand voor PSV, het continue drukzetten van Sparta in de beginfase, PSV dat de focus hervindt. Jonker heeft ervan genoten. "Sparta haalde het eerste kwartier Champions League-niveau. Die waren zo ongelooflijk goed. De 0-1 was terecht. Voor mij als toeschouwer op de bank was het een prima wedstrijd, waarin Sparta alles heeft gegeven om in de wedstrijd te blijven. Met heel veel moed, heel veel vertrouwen en op sommige momenten met heel veel kwaliteit."

PSV won dus met 4-2, door een eigen doelpunt en goals van Olivier Boscagli, Johan Bakayoko en Jordan Teze. Opnieuw veel gescoord dus, zoals we dit seizoen al zo vaak hebben gezien. De recente overwinningen tegen Vitesse (6-0) en Heerenveen (0-8) waren nog niet vergeten. Een indrukwekkende productiviteit, aldus Frouws. "Het mooie is dat Bosz dat ook wel een beetje verklapte aan het begin van het seizoen. Bij de eerste persconferentie zei hij dat hij niet alleen wilde winnen, maar dat ook met mooi en aanvallend voetbal wilde doen. Daar is hij met vlag en wimpel in geslaagd.

Beste ploeg ooit

Sinds de cijfers worden bijgehouden kwam geen ploeg per wedstrijd gemiddeld tot zoveel schoten (23) en schoten op doel (9) in een eredivisieseizoen. Met nog twee duels op het programma heeft PSV een doelsaldo van +88, een evenaring van het record (+90) uit het seizoen 1997/98) ligt in de lijn der verwachtingen. "Dat is bijna absurd", zegt Frouws. "Ze moeten nog tegen Fortuna-uit en eindigen met RKC-thuis. Dat betekent dat de kans ook groot is dat PSV het puntenrecord gaat evenaren en op doelsaldo de beste ploeg ooit gaat worden."

Quote

De kans is groot dat PSV het puntenrecord gaat evenaren en op doelsaldo de beste ploeg ooit gaat worden

Data-analist Bart Frouws over het dominante seizoen van PSV, dat nog mooier kan worden

Ook in verdedigend opzicht heeft PSV de zaken op orde, vervolgt Frouws. Sinds de cijfers door statistiekenbureau Opta worden bijgehouden, kreeg geen ploeg zo weinig schoten tussen de palen als tegen dit PSV. Gemiddeld zijn dat er slechts 2,3 per wedstrijd. "Dat is bijzonder weinig", zegt Frouws. En als er dan toch een schot wordt toegelaten, kan de verdediging altijd nog vertrouwen op doelman Walter Benítez, die dit seizoen uitstekend presteert.

Geheim van de smid

Volgens Jonker is het de balans tussen verdediging en aanval dat PSV zo sterk maakt. Jonker: "Ik denk dat dit het geheim van de smid in Eindhoven is geweest. Een brede groep met een trainer die daarbij past." Hij somt op: "Rust, overtuiging, aanvallend voetbal, publiek tevreden, veel goals, overmacht. Kortom: in Nederland een uitstekend seizoen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie