Sport

De grote doorbraak van André Rieu in de Champions League

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De grote doorbraak van André Rieu in de Champions League

[NOS] Op woensdagavond 19 april 1995 was het een genot om in het Olympisch Stadion te zitten. Ajax walste in de halve finale van de Champions League over Bayern München heen. Er waren glansrollen voor Finidi George, Jari Litmanen en Ronald de Boer. Maar er was nog een andere ster te bewonderen. In de rust was er een optreden van een Limburgse violist die daarmee definitief de wereld veroverde.

In gesprek met AT5 heeft Ronald de Boer wel eens gekscherend gezegd dat André Rieu groot is gemaakt door Ajax. De oud-international doelt daarmee op die fameuze 5-2 overwinning op de Duitse grootmacht. In de rust trad André Rieu op om de Second Waltz ten gehore te brengen. Toen nog niet met zijn hele orkest, maar helemaal alleen met enkel een viool ter beschikking. Het publiek was niet meer te stoppen, mede door de 3-1 voorsprong bij rust. Maar vooraf was Rieu er nog niet helemaal zeker op. In Langs de Lijn vertelde de orkestleider dat hij best wel zenuwachtig was. "Ja, verschrikkelijk. Dat was mijn allereerste voetbalwedstrijd, de allereerste keer dat ik in een voetbalstadion was."

Om zijn plaat te promoten was er reclamezendtijd gekocht in de rust van Ajax - Bayern. Daarmee werd wel een behoorlijk risico genomen want als de Amsterdamse club had achter gestaan was de stemming heel anders geweest. "Dat was het risico wat we namen", erkent Rieu."Voor mij was het de eerste keer dat ik voor veertigduizend mensen speelde. Maar Ik heb wel vaker risico's genomen in mijn leven die goed zijn afgelopen."

De gok in 1995 pakte goed uit. De dag na de wedstrijd verkocht de Limburger zo'n honderdduizend CD's. De finale van de Champions League werd dat jaar gespeeld in Wenen, de perfecte plaats om de wals nogmaals ten gehore te brengen. Maar André Rieu ontbrak bij de eindstrijd. "Ik geloof dat ik niet kon, dat ik een concert had dat ik niet kon afzeggen."

Andre Rieu's eerste voetbalwedstrijd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie