Sport

Deze dag in 1973: 'Gijs was in die tijd de Max Verstappen'
EONOS

foto: Proshotsfoto: Proshots
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze dag in 1973: 'Gijs was in die tijd de Max Verstappen'

In Langs de Lijn En Omstreken blikken we iedere avond terug op een bijzonder sportgebeurtenis uit het verleden. Op 14 mei 1973 won Gijs van Lennep de Targa Florio, een levensgevaarlijke race op Sicilië die later is verboden.

Werner Budding is autojournalist, en mocht vorig jaar met Van Lennep terug naar Sicilië. Om in de auto van toen nogmaals de race te rijden. "Hij is een absolute held, een levende legende. Gijs was in die tijd een soort Max Verstappen, hij won Le Mans in 1971. En hij won de Targa Florio. Hij was heel groot op z'n sportgebied."

En die Targa Florio is een bijzonder verhaal. Een race over de openbare weg van Sicilië. Tussen de ezels en andere auto's. Niet gek dus dat de race later van de agenda is verwijderd. "Het is niet raar dat nadat Gijs 'm won de race is verboden. Je kunt je het niet voorstellen. Het was werkelijk levensgevaarlijk", zegt Budding.

Een terugkeer van de race is volgens Budding ondenkbaar. "Het kan gewoon niet. Wat er gebeurde is niet te beschrijven, er hing zoveel gevaar aan. Het zal blijven bij beelden kijken."

Beluister het hele gesprek hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie