2. Excelsior promoveert naar eredivisie na zinderende play-off inclusief strafschoppenserie

Na drie seizoen op het tweede niveau keert Excelsior terug naar de eredivisie. De club uit Rotterdam kwam in de finale van de play-offs in Den Haag met 3-0 achter tegen ADO. In een knotsgek duel dwong Excelsior een verlenging en later ook penalty's af. Eindstand na 120 minuten: 4-4, eindstand strafschoppen: 7-8.

Thomas Verheydt was na tien seconden al gevaarlijk namens ADO. Hij dook op voor keeper Stijn van Gassel, die zijn ploeg Excelsior op de been hield. ADO had een goed eerste kwartier, met veel kansen. Toch werden de Hagenaars opgeschrikt door een strafschop tegen. Jamal Amofa maakte hands in het strafschopgebied. Thijs Dallinga schoot de penalty echter zwak in. ADO-keeper Hugo Wentges redde en de rebound ging over.

Na de strafschop kwam het spel tien minuten stil te liggen omdat er objecten het veld op werden gegooid. Daarbij zou de assistent-scheidsrechter geraakt zijn. Vanaf de hervatting hield ADO het overwicht en won de club de meeste duels. Nu kwamen ook de doelpunten. Met een harde kopstoot bracht Verheydt de thuisploeg op 1-0. Direct een voorsprong, want de ontmoeting in Rotterdam was geëindigd in 1-1.

Voor rust was er nog een enorme explosie van vreugde in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Felipe Pires schoot in de verre hoek, waarbij Verheydt met een overstapje de verdediging van Excelsior had afgeleid: 2-0. In de eerste minuut van de tweede helft kon het publiek wederom juichen. Na enkele korte combinaties legde Sem Steijn van dichtbij in de verre hoek.

Excelsior moest in het verdere verloop van de wedstrijd minimaal drie keer scoren om een verlenging af te dwingen. Dallinga was dichtbij de 3-1, hij kopte naast. Dat ADO Den Haag met tien spelers verder moest, deerde de ploeg in eerste instantie niet. Verheydt liep op het doel af, koos voor eigen succes en schoot voorlangs.

Wonderbaarlijke terugkeer Excelsior

Zonder Tyrese Asante, die in vier minuten tijd twee gele kaarten kreeg, kantelde de wedstrijd. Marouan Azarkan vond vanaf de rand van de zestien de hoek: 3-1. Reuven Niemeijer dacht de aansluitingstreffer te maken, maar zag de VAR ingrijpen omdat hij de bal licht met de hand raakte. Een minuut later ging een nieuw schot van Niemeijer er wel in: 3-2.

Supporters van ADO stonden al over de boarding op het gras om het feestje straks te kunnen vieren. De VAR vroeg ondertussen om een rode kaart voor Michael Chacon die eigenlijk al gewisseld was. Het betekende dat de wedstrijd verder moest met tien tegen tien spelers. In het hol van de leeuw lukte het Dallinga in de extra tijd eindelijk het net te vinden en zo een verlenging af te dwingen.

Verlenging

Die verlenging ging pas van start toen alle supporters weer op hun plaats zaten. Een uitdrukkelijke wens van scheidsrechter Danny Makkelie. Dat duurde een tiental minuten. Invaller Sacha Komljenovic bracht ADO in de eerste helft van de verleniging op voorsprong. De middenvelder tikte de bal voor zich uit en had toen de ruimte om de 4-3 te scoren. Mats Wieffer had de kopkans op opnieuw een gelijkmaker. Wentges keerde.

In de tweede helft van de verlenging had Excelsior wel succes. De Rotterdammers waren nog altijd niet uitgeschakeld omdat El Yakoubi uit een corner raak kopte: 4-4. Zo dwongen de bezoekers strafschoppen af. De topscorers van beide clubs waren inmiddels al gewisseld.

Strafschoppen

Excelsior begon de strafschoppenserie. De eerste vier penalty's werden strak in het doel geschoten. Raphaël Eyongo faalde namens Excelsior. Van Gassel redde direct erna de strafschop van Dhoraso Moreo Klas. Het bleef dus gelijk. Excelsior en ADO scoorden de vierde en vijfde mogelijkheid. Daarna was het om en om, tot iemand miste. Jamal Amofa van ADO was de pineut. Zijn misser leverde Excelsior de promotie naar de eredivisie op. Daarna stormden de ADO-fans het veld op. Een deel van de aanhang bekogelde het uitvak met vuurwerk. Beluister hier de complete strafschoppenserie terug met commentaar van Chris Wobben: