Sport
EONOS

Paralympisch zwemmer Van de Voort terug aan de top: 'Grootste concurrent is tijd'

foto: PRO SHOTS / Henk Jan Dijksfoto: PRO SHOTS / Henk Jan Dijks
  1. Nieuwschevron right
  2. Paralympisch zwemmer Van de Voort terug aan de top: 'Grootste concurrent is tijd'

In de studio van Langs de Lijn en Omstreken is Olivier van de Voort aangeschoven. Hij zwom op de Paralympische Spelen in Rio naar het zilver op de 100 meter rugslag, maar stopte niet lang daarna met professioneel zwemmen. Haalde in die pauze zijn bachelor- en masterdiploma. Maar is nu - zes jaar nadat hij zijn badenkaart inleverde - weer helemaal terug en zwom een paar weken geleden weer het Paralympische limiet.

Video niet beschikbaar

Op elfjarige leeftijd kreeg Van de Voort een ongeluk met een pony, waarbij hij zijn linkeronderbeen verloor. "Dat was een hele zware periode", vertelt de 26-jarige zwemmer. "Maar dan moet je toch wel gaan omdenken." Hij leefde nog, dat was het belangrijkste: "Het was bewolkt, maar het was niet aan het regenen."

Van de Voort was altijd al sportief en sprong na zijn ongeluk snel het water weer in. "Zwemmen was fijn, want dan hoefde ik geen prothese aan. Ik kon lekker vrij zijn in dat water."

In 2016 debuteerde Van de Voort op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, daar pakte hij de zilveren plak. In Parijs hoopt hij dit jaar het gouden eremetaal om te mogen hangen, maar dat is niet alles: "Ik hoop ook meer te genieten, veel meer te beseffen dat ik in één van de grootste wedstrijden van de wereld sta."

Langs de Lijn En Omstreken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie