Sport
NOS

Djokovic wint voor de achtste keer Australian Open

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Djokovic wint voor de achtste keer Australian Open

Novak Djokovic heeft zijn achtste Australian Open-titel gewonnen. De Serviër had vijf sets nodig om de finale van Dominic Thiem te winnen (6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4).

Commentator Marcella Mesker blikt terug op Australian Open finale.mp3

Djokovic begon goed aan de partij tegen de Oostenrijker, die nog nooit een grand slam won en voor de derde keer in een finale stond. De set ging met 6-4 naar de 32-jarige tennisser. Thiem kreeg in de tweede set een vroege break cadeau door een dubbele fout van Djokovic. De Serviër kwam nog terug tot 4-4, maar incasseerde direct daarna de beslissende break in een game waarin hij bij tijd en wijle liep te mopperen en soms bij het serveren langer talmde dan reglementair is toegestaan.

In de derde set was Thiem zijn tegenstander opnieuw de baas. Zijn enkelhandige backhand kwam vaker tot zijn recht. Djokovic vertoefde na de set even in de catacomben en die pauze werkte goed: hij was weer bij de les in set vier, brak Thiem bij 4-3 en sloot de set af met een lovegame.

Thiem verloor in de vijfde set bij 1-1 zijn service, mede door enkele onnodige fouten. Djokovic overleefde in de game daarop twee breakpoints, hield stand en na vier uur was op zijn eerste matchpoint titelprolongatie een feit.

Nummer 1 op de wereldranglijst

Djokovic neemt door zijn zege de eerste plaats op de wereldranglijst over van Rafael Nadal, die deze week in de kwartfinales zijn meerdere moest erkennen in Thiem.

Vrouwen

Sofia Kenin in Melbourne haar eerste titel. De Amerikaanse was in de finale de betere ten opzichte van Garbiñe Muguruza uit Spanje.

Ster advertentie
Ster advertentie