Sport
NOSNTR

Oud-voetballer en presentator Frank Kramer overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-voetballer en presentator Frank Kramer overleden

Frank Kramer is overleden. De oud-voetballer, die ook furore maakte als televisiepresentator en voetbalcommentator, is 73 jaar geworden. Kramer was al enige tijd ziek.

Sportcommentator Philip Kooke schreef vorig jaar het boek Eeuwig op de vlucht, een toevalstreffersleven over Frank Kramer. "Voetbal was altijd het belangrijkst voor hem, het kon niet in de schaduw staan van wat hij allemaal gedaan heeft. Hij is tot zijn dood voetballer gebleven en is tot vorig jaar, zelfs toen hij erg ziek was, blijven voetballen met zijn vriendjes uit Volendam", zei hij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Eigenzinnige publieksvoetballer

De Amsterdammer begon met voetballen bij RKAVIC in Amstelveen en was al 22 jaar toen hij in 1970 de sprong naar het betaalde voetbal maakte. Na Blauw-Wit verdedigde de aanvaller de kleuren van FC Amsterdam, MVV, Telstar, FC Volendam en HFC Haarlem.

Een groot deel van zijn voetballoopbaan speelde zich op een bescheiden niveau af: toen hij in 1984 een punt zette achter zijn profbestaan, had de grillige buitenspeler er 'slechts' 126 wedstrijden (23 doelpunten) in de eredivisie op zitten.

Zijn wisselvalligheid belette hem echter niet om zich te ontpoppen tot een eigenzinnige publieksvoetballer, die zich vooral in de confrontaties met de topclubs trachtte te manifesteren.

'Zonder bullshit'

Frank was al enige jaren ziek, maar toen duidelijk werd dat hij uitbehandeld was vond Kooke het belangrijk dat er een boek kwam over hem: "Deze man heeft zo ontzettend veel plezier bezorgd aan zoveel mensen. Daar moet een soort monumentje van komen. Frank is eigenzinnig en eigengereid. Hij weet waar hij het voor doet en heeft een enorm relativeringsvermogen. Hij was altijd zonder bullshit en vond dat mensen zich niet zo druk moesten maken om onbelangrijke dingen."

Leven na voetbalcarrière

Ook buiten de voetballerij liet hij zich niet onbetuigd. Zo scoorde hij in 1976 als lid van gelegenheidsformatie Full House een hit met Standing on the inside en was hij presentator van de televisieprogramma's AVRO's Sportpanorama, de Frank Kramer Show, Hints en Boggle.

In 1994 ging Kramer aan de slag als (tennis- en voetbal)commentator bij Eurosport. Zijn gedwongen vertrek eind 2018 ging niet ongemerkt voorbij, al was dat wel met terugwerkende kracht.

Tijdens zijn laatste klus als commentator - de finale van de Amerikaanse competitie in de Nederlandse nacht - weidde Kramer uit over van alles en nog wat - er passeerde zelfs een gedicht van Willem Wilmink - maar liet hij de wedstrijd compleet links liggen. Tot woede van de zenderbazen, maar tot hilariteit van veel kijkers en vooral terug kijkers.

Frank Kramer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie