Sport

Judoka Van 't End over zijn wereldtitel, een depressie en de Spelen in Tokio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Judoka Van 't End over zijn wereldtitel, een depressie en de Spelen in Tokio

29 augustus 2019. Een dag die judoka Noël van 't End nooit meer zal vergeten. Hij verraste vriend en vijand door in Japan, de bakermat van het judo, wereldkampioen te worden. En dat ook nog eens tegen een Japanse tegenstander.

Van 't End trad daarmee in de voetsporen van onder andere zijn grote idool Anton Geesink, Wim Ruska en Dennis van der Geest.

Aan die gouden medaille gaat een donkere periode vooraf. Van 't End overwoog om te stoppen met judoën en in het boek 'Superman', geschreven door Hans Klippus, vertelt Van 't End openhartig over die tijd.

De schrijver en hoofdpersoon zijn te gast in Langs de Lijn En Omstreken om te praten over het boek. Van 't End vertelt dat hij in een soort depressie belandde, na zijn snelle uitschakeling op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Hij werd toen in de eerste ronde uitgeschakeld.

"Het was heel pittig, ik heb het daar heel moeilijk mee gehad. Ik had geen zin meer om te judoën. Ik dacht waarom doe ik dit allemaal. Ik wou eigenlijk niet meer de mat op." Uiteindelijk kwam Van 't End uit het dal en werd hij in 2019 dus wereldkampioen.

Nu bereidt hij zich voor op de Olympische Spelen van Tokio, die deze zomer worden georganiseerd.

Judoka Van 't End over wereldtitel, donkere periode in zijn leven en de Spelen in Tokio

Ster advertentie
Ster advertentie