Sport
EONOS

Kabinet zet streep door NK marathon op natuurijs: 'Gingen er vanuit dat het door zou gaan'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet zet streep door NK marathon op natuurijs: 'Gingen er vanuit dat het door zou gaan'

Slecht nieuws voor de marathonschaatsers. Het kabinet heeft vanuit corona-oogpunt geen toestemming gegeven om in deze vorstperiode een Nederlands kampioenschap op natuurijs te organiseren.

Nadat managers van de marathonploegen per open brief een lobby waren gestart voor de NK, liet schaatsbond KNSB maandag weten dat er een draaiboek klaarlag waarin uitgegaan werd van een zogenaamde 'marathonbubbel'.

Zo'n zelfde schaatsbubbel is er nu in Thialf, waar schaatsers weken afgezonderd zijn geweest van de buitenwereld in aanloop naar wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden.

Naar aanleiding van de oproep liet het kabinet weten dat het bereid was na te denken over zo'n oplossing voor een NK op natuurijs. Daarvoor werd, behalve met de KNSB, ook overlegd met de Veiligheidsregio's.

Niet overtuigd

Het kabinet is er na lang beraad echter niet van overtuigd dat de volksgezondheid buiten gevaar blijft als zo'n evenement plaatsvindt. "Het is op dit moment al erg druk met mensen die op en rondom het ijs aanwezig zijn", zo schrijft het in een reactie.

Het is een grote teleurstelling voor de marathonschaatsers, waaronder Gary Hekman. "We gingen er echt vanuit dat het door zou gaan", reageert Hekman bij Langs de Lijn En Omstreken. "Sinds dinsdag zitten we in een soort bubbel om de kans op besmettingen nihil te maken. Het is een grote teleurstelling."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie