Sport

Het jubileum van de Tour van Joop

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jubileum van de Tour van Joop

Precies veertig jaar geleden begon in (West-) Duitsland de 67e Ronde van Frankrijk. Het was de eerste Tour van Joop Zoetemelk in dienst van de Nederlandse wielerploeg TI-Raleigh. Een sterke formatie die maar liefst elf etappes won en, veel belangrijker, het eindklassement.

De eindzege van Joop Zoetemelk werd niet helemaal op eigen kracht behaald. De grootste concurrent, Bernard Hinault, moest halverwege de strijd staken met een knieblessure. In de Franse Alpen leek het nog even spannend te worden toen meesterknecht Johan van der Velde ten val kwam en zijn kopman in die val meetrok. Maar Zoetemelk herstelde zich snel en keerde terug bij zijn concurrenten in de koers. Uiteindelijk kreeg het Nederlandse succes in Parijs extra glans met de tweede plaats van Hennie Kuiper die voor de Franse Peugeot-ploeg reed.

De Tour van Joop

In Langs de Lijn En Omstreken zullen we de komende drie weken die Ronde van Frankrijk uit 1980 herbeleven. Dat gebeurt via verhalen en herinneringen van Leo van Vliet en Henk Lubberding, veertig jaar geleden ploeggenoten van Zoetemelk. Zij worden ondersteund door NOS-commentator Sebastiaan Timmerman. In de eerste uitzending was de blik gericht op de proloog. Een tijdrit over ruim zeven kilometer die werd gewonnen door titelverdediger Hinault.

Ster advertentie
Ster advertentie