Sport
KRO-NCRV

Aftrap voetbalseizoen: 'Voor de neutrale kijker is de eredivisie fantastisch'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftrap voetbalseizoen: 'Voor de neutrale kijker is de eredivisie fantastisch'

Vanavond trappen Heerenveen en Sparta het nieuwe voetbalseizoen af. Wat onze eredivisie zo'n leuke competitie maakt en wat dit seizoen gaat brengen vragen we aan voetbaljournalist Yordi Yamali en Spraakmaker Frits Barend.

Komende maanden is er meer voetbal dan ooit. Door het WK in Qatar aankomende winter begint de eredivisie eerder. Fijn voor de liefhebber! Zo ook voor kenners (en liefhebbers) Yordi Yamali en Frits Barend. Volgens hen is de eredivisie misschien niet de beste competitie van Europa, maar wel de leukste. "Voor de neutrale kijker is de eredivisie fantastisch."

Yordi Yamali maakt de podcast Hekkensluiters, over clubs in binnen- en buitenland. Juist niet de topclubs maar de meer ongepolijste clubs. "Als je voetbal kijkt, kijk je voor de mooie verhalen. Die zitten overal in de competities, ook in de Keuken Kampioen Divisie en ook in de Boliviaanse competitie, overal."

Hier moet je het komende seizoen op letten

Yamali gaat vooral letten op Burak Yılmaz, als spits aangetrokken door Fortuna Sittard. "Hij is een van de grootste spitsen uit Turkije en heeft ooit een hattrick gescoord tegen het Nederlands Elftal. Hij is al op leeftijd maar is twee jaar geleden nog wel kampioen geworden in Frankrijk, met een relatief kleine club Lille." Toen hij werd gepresenteerd door Fortuna Sittard dacht Yamali in eerste instantie dat het om een broodje-aapverhaal ging. "Maar het bleek echt zo te zijn, ik ga op hem letten."

Volgens Barend en Yamali gaat het komende seizoen heel spannend worden tussen Ajax en PSV. Beide clubs zijn goede spelers kwijtgeraakt maar hebben ook nieuwe spelers aangetrokken. Maar als Barend moet gokken, denkt hij dat PSV kampioen gaat worden. "Ze hebben Luuk de Jong teruggehaald. Met De Jong haal je zekerheid in huis." Yamali denkt dat Ajax kampioen zal worden maar sluit zich aan bij Frits: "Het is moeilijk te voorspellen, het ligt echt dicht bij elkaar."

Spitsen weg bij Feyenoord

Maar we moeten volgens de kenners Feyenoord niet uit het oog verliezen. Barend: "Feyenoord is alle doelpuntenmakers kwijtgeraakt: Linssen, Dessers, Til, Sinisterra. Goed voor 50 van de 76 doelpunten. Vervang dat maar even…" Yamali is optimistischer: "Trainer Arne Slot heeft laten zien dat hij heel snel wonderen kan verrichten, afgelopen seizoen stonden ze in een Europese finale. Op voorhand denk je dat Ajax en PSV iets verder staan, maar met Slot weet je het niet."

Rondje voorspellen

Bij een voorbeschouwing hoort aan het eind ook een rondje voorspellen. We vragen Barend en Yamali wie de topscoorder gaat worden. Niet verrassend; Yamali kiest Yilmaz en Barend gaat voor De Jong. Volgens de kenners moeten we naar FC Twente en Sparta kijken voor de positieve verrassing van het seizoen, maar ze voorspellen teleurstellingen bij FC Groningen en Vitesse.

Welke eredivisie-speler het WK in Qatar nog gaat halen? Barend gokt Jasper Cillessen en Yamali denk dat Feyenoorders Geertruida en Timber goede kans maken.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie