Sport

Dick Lukkien wil met FC Emmen terug naar de eredivisie

EONOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dick Lukkien wil met FC Emmen terug naar de eredivisie

Gepromoveerd en uitgegroeid tot publiekslieveling: FC Emmen. Een klein clubje uit Drenthe vocht zich naar de eredivisie. Maar vorig seizoen ging het mis. Na drie jaar moeten ze terug naar de eerste divisie, FC Emmen degradeerde. Dat deden ze allemaal onder leiding van trainer Dick Lukkien, die in Langs de Lijn En Omstreken terugkijkt op het bijzondere jaar.

"Het seizoen dat we promoveerden was al bijzonder, maar dit was helemaal een heel bijzonder seizoen. Er waren heel veel emoties gedurende dat seizoen", vertelt Dick Lukkien over het jaar dat het helemaal mis ging. In de eerste 22 wedstrijden behaalde FC Emmen maar zes punten. Ze wonnen geen enkele pot. "In de winterstop leken we dood en begraven, de patiënt krabbelde weer op. Maar bij het verlaten van het ziekenhuis werden we aangereden door een bus."

Lukkien gaat met zijn gedachten terug naar de winter, waar een aantal nieuwe spelers de club wisten te redden. "De jongens die wij binnenhaalden hadden nog het geloof dat we erin konden blijven. Dat hadden we nodig."

En met succes. In februari wonnen ze van PEC Zwolle en sindsdien ging het goed. De club behaalde per wedstrijd gemiddeld zo’n twee punten. Dat was goed, maar ook aardig frustrerend. "Als je dit niveau vanaf het begin had gehad, eindig je normaal gesproken bij de top 7."

Pijn

"Het heeft twee weken geduurd en daarna kwam ik erachter hoe belangrijk FC Emmen voor de supporters is", vertelt Lukkien over de tijd na de degradatie. Toch kwam er snel goed nieuws voor het nieuwe seizoen. Het stadion is weer uitverkocht. "Toen dacht ik wel, wie ben ik nu om zielig te zijn."

Lukkien ging weer aan de slag en met een bijna volledig nieuwe selectie begon hij aan het nieuwe seizoen. "Nu hebben we de ambitie om snel weer terug te komen. We hebben gekozen voor een Nederlandse kern, jongens gehaald die de klappen van de zweep kennen. Allemaal jongens die op dit niveau hebben bewezen dat ze goed zijn."

En juist die nieuwe jongens gaan hem helpen in de strijd om die plek in de eredivisie. "De energie van de nieuwe spelers heeft mij ook geholpen. Dat geeft mij energie om ook op dit niveau te presteren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie