Sport

De Neeling verrast met eerste individuele medaille in wereldbeker

foto: Sanneke de Neelingfoto: Sanneke de Neeling
  1. Nieuwschevron right
  2. De Neeling verrast met eerste individuele medaille in wereldbeker

[NOS] Sanneke de Neeling heeft in Nagano voor het eerst een individuele medaille in de wereldbeker gewonnen. De 23-jarige schaatsster reed in 1.14,89 naar het brons op de 1.000 meter.

De Amerikaanse wereldkampioene Brittany Bowe won de afstand voor de derde keer op rij in de wereldbeker, dit keer ook met een baanrecord: 1.14,33. Het zilver was voor de Japanse Miho Takagi, die slechts drieduizendste sneller was dan De Neeling.

Het was niet de eerste keer dat De Neeling op een wereldbekerpodium stond. Op de teamsprint won ze al vaker eremetaal. Vrijdag veroverde ze samen met Dione Voskamp en Michelle de Jong voor de derde keer in dit wereldbekerseizoen een derde gouden plak op het teamonderdeel.

Quote

Eindelijk. Ik heb er heel lang voor getraind en heel lang mijn best voor gedaan.

Sanneke de Neeling

Na haar race stond De Neeling stralend bij de NOS-microfoon, want ze heeft lang toegeleefd naar dit moment.

"Eindelijk. ik heb er heel lang voor getraind en heel lang mijn best voor gedaan. Na zes jaar World Cups lukt het eindelijk", aldus De Neeling, die een uitstekende tijd reed in Japan. De 23-jarige schaatsster was twee keer sneller op de 1.000 meter, maar dat was op de snelle hooglandbaan in Calgary.

Topvier aanwezig

De wereldbeker in Japan is niet op alle afstanden even sterk bezet, maar op de 1.000 meter bij de vrouwen was de topvier van de WK afstanden wel aanwezig.

De Neeling was de enige Nederlandse schaatsster die op de 1.000 meter in de A-groep in actie kwam. Elisa Dul en Isabelle van Elst speelden een bijrol in de B-groep. Olympisch kampioene Jorien ter Mors sloeg de wereldbeker in Nagano over. Ook Ireen Wüst, Jutta Leerdam en Letitia de Jong kozen voor een ander traject richting de NK afstanden eind deze maand in Heerenveen.

Blondin oppermachtig op 3.000 meter

De 3.000 meter werd gewonnen door Ivanie Blondin. De Canadese, die bezig is aan een uitstekend seizoen, reed in een baanrecord (4.00,24) naar haar vijfde individuele gouden plak in deze wereldbekercyclus. Vrijdag won Blondin, die getraind wordt door de Fries Remmelt Eldering, in Nagano ook de massastart.

Wereldkampioene Martina Sábliková was 1,73 seconde langzamer dan Blondin en moest genoegen nemen met het zilver (4.01,97). Het brons was voor de Canadese Isabelle Weidemann (4.03,05).

Reina Anema, de enige Nederlandse in de A-groep, reed in een vlakke race met 4.05,90 naar de zesde tijd; haar beste uitslag in de wereldbeker tot nu toe. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte liet de wereldbeker in Japan schieten. Ook Europees kampioene Esmee Visser en Nederlands kampioene Antoinette de Jong zijn niet naar Nagano afgereisd.

Ster advertentie
Ster advertentie