Sport
NOS

Max Verstappen na veel onduidelijkheid gekroond tot wereldkampioen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Max Verstappen na veel onduidelijkheid gekroond tot wereldkampioen

Max Verstappen heeft in Japan zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 veiliggesteld. De Nederlander won de wegens regen flink ingekorte race op het circuit van Suzuka met overmacht, waarna hij na veel onduidelijkheid door de FIA werd uitgeroepen tot wereldkampioen.

De rode vlag ging al in de tweede ronde uit na meerdere crashes op het circuit, waar het behoorlijk regende. Sebastian Vettel (Aston Martin), Carlos Sainz (Ferrari), Alexander Albon (Williams), Zhou Guanyu (Alfa Romeo) en Pierre Gasly (AlphaTauri) gleden allemaal van de baan, ondanks dat ze op regenbanden reden. Voor Sainz en Albon was het meteen einde verhaal. Max Verstappen kwam vanaf poleposition ongeschonden door de eerste bochten en had de leiding toen de race werd stilgelegd.

Na ruim 2 uur werd de race weer hervat voor een ingekorte wedstrijd van 39 minuten. Verstappen reed na de herstart snel weg bij de rest en won met overmacht. Hij had op de streep een voorsprong van 27 seconden op Charles Leclerc. Maar omdat Leclerc in de laatste ronde een stuk afsneed tijdens een gevecht met Sergio Perez, kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden en zakte hij een plek in de eindstand.

Wel of geen kampioen?

Daarna ontstond onduidelijkheid. Tijdens een interview kreeg verstappen te horen dat hij kampioen was. "Wat kan ik zeggen? Ongelooflijk natuurlijk", zei Verstappen, die daarna in de armen van zijn monteurs van Red Bull dook. Even later ontstond toch weer twijfel. "Ben ik het nou of niet?", zei Verstappen vlak voor de podiumceremonie tegen iemand van de organisatie.

"Volgens onze rekenmethode is hij nog geen wereldkampioen", zei teambaas Christian Horner van Red Bull. "Wel bijna. We zijn het aan het dubbelchecken."

De FIA riep Verstappen even later toch uit tot wereldkampioen. Red Bull dacht dat er voor de ingekorte race ook minder punten uitgedeeld zouden worden, maar de FIA besloot om toch volle punten te geven aan de coureurs. Daardoor is Verstappen niet meer te achterhalen door Leclerc en pakt hij zijn tweede titel op rij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie