Sport

De jonkies van Oranje verrassen, de tennissters op Roland Garros stellen teleur

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De jonkies van Oranje verrassen, de tennissters op Roland Garros stellen teleur

In het Sportforum praten Stef Clement, Leo Driessen en John Volkers over de afgelopen sportweek waarin het Nederlands Elftal aan de voorbereiding op het EK begon, Naomi Osaka en Kiki Bertens zich in de nesten werkten in Parijs en de discussie over de Olympische Spelen gewoon doorging.

Het is eigenlijk het enige echte begin van de sportzomer: het tennistoernooi op Roland Garros. In Parijs begon het toernooi op zondag, maar na twee dagen ging het nog steeds over Naomi Osaka. De Japanse nummer twee van de wereld had vooraf al laten weten dat ze geen behoefte had aan gesprekken met de pers. Dat kwam haar op veel kritiek te staan, ook vanuit de tenniswereld zelf. In het Sportforum hielden zowel John Volkers als Leo Driessen een dubbel gevoel over aan het verhaal van de tennisster. Ze hadden begrip voor de mentale problemen van Osaka maar merkten ook op dat het een onderdeel is van het bestaan als topsporter. Oud-wielrenner Stef Clement maakte de vergelijking met Tom Dumoulin die eerder dit jaar ook voor rust koos en daarom de fiets een tijdje opborg.

Op de dag dat Roland Garros begon eindigde in Milaan de Ronde van Italië. De eerste grote wielerronde van dit jaar werd gewonnen door de Colombiaan Egan Bernal. Hij leek op de laatste rustdag onbedreigd naar de eindzege te koersen maar had toch nog even een moeilijke week. Toch hield hij stand en won zijn ploeg Ineos-Grenadiers voor de zevende keer in vier jaar tijd een grote ronde. Daarmee bewees de Britse formatie dat zij de enige echte grootmacht zijn in het wielerpeloton. Volgens Stef Clement, wieleranalist van de NOS, leek het erop dat ook Jumbo-Visma zich de afgelopen jaren naast Ineos had genesteld. Maar nadat het mis ging in de Tour kwam er een ommekeer bij de ploeg van Dave Brailsford en werden alle grote rondes gewonnen. Twee keer de Giro en ook de Vuelta. Clement wijst er nog even op dat bij de laatste Ronde van Italië niet eens gebruik werd gemaakt van de sterren die straks moeten schitteren in de Tour.

Een ander hoogtepunt in deze sportzomer begint over anderhalve week. Op 11 juni start het EK voetbal en twee dagen later is het Nederlands elftal aan de beurt. Oranje startte vorige week voorzichtig met de voorbereiding maar inmiddels is deze in volle gang. En zoals meestal als er een groot toernooi is, is er gedoe. Dit keer gaat het om een aantal spelers van Oranje dat nog niet gevaccineerd is. Volkskrant-journalist John Volkers en ESPN-commentator Leo Driessen kunnen weinig waardering opbrengen voor die spelers. Ze wijzen erop dat de internationals een voorbeeldfunctie hebben en vooral naar de groep jongeren toe waar de bereidheid om een vaccin te nemen erg laag is. Stef Clement denkt daar anders over. Volgens hem moet Oranje gewoon zorgen dat er geen positief geval komt en daarna gaan voetballen.

Ster advertentie
Ster advertentie