Sport
AVROTROS

Simon Boer pleit voor paralympische classificatierevolutie

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Simon Boer pleit voor paralympische classificatierevolutie

Terwijl de Paralympische Spelen in Tokio voortrazen, schoof Simon Boer afgelopen nacht aan in Miss Paralympics. De voormalig paralympisch schoolslagzwemmer levert deze weken commentaar bij de NOS. "Het zijn lange dagen, maar ik mag niet klagen."

Miss Paralympics

Hij zegt waar het op staat in zijn zwemcommentaar en krijgt daar veel positieve reacties op. Ook over het classificatiesysteem in het paralympische zwemmen neemt hij geen blad voor de mond. "Ik heb me een aantal keer kritisch uitgelaten over hoe het tegenwoordig gaat. Het is zelfs in het achtuurjournaal langsgekomen."

Zijn bezwaar is dat het systeem verouderd is en daarom niet eerlijk. "De belangen bij het paralympisch zwemmen zijn enorm gegroeid. De commerciële factor is groter dan ooit. Dan merk je dat sporters steeds verder gaan om in een voor hen zo makkelijk mogelijke klasse te komen. Ik ben ervan overtuigd dat sommige sporters zich met opzet aanstellen."

'Tijd voor verandering'

Als zwemmer maakte Boer opvallende zaken mee. "Er was een 16-jarige Colombiaan aan wie ik niet kon zien wat zijn handicap was. Hij was alleen wat kleiner. Uit het niets zwom hij tien seconden van het wereldrecord af." Boer sprak mensen die betrokken zijn bij de keuring van atleten. "Zij zeggen ook dat er dingen niet kloppen. Het is algemeen bekend en tijd voor verandering. Pak het wetenschappelijker aan."

Quote

Uit het niets zwom hij tien seconden van het wereldrecord af

Simon Boer, oud-paralympisch zwemmer

Boer merkte in 2018 dat zijn motivatie minder werd. 4, 5 uur trainen per dag: zijn lichaam had er geen trek meer in. Corona was het keerpunt. Hij wilde niet een jaar langer doorgaan om de Spelen in Tokio te halen.

De zwemsport sleepte hem door moeilijke tijden. Zijn moeder overleed na een lang ziekbed. "De sport gaf me structuur, want het ging altijd door. Toen ik stopte, merkte ik dat ik de verwerking van mijn moeders dood had weggestopt tijdens mijn zwemcarrière. Ze was altijd enorm betrokken. Zij was de reden dat ik kon doen wat ik heb gedaan."

Paralympisch Audiomuseum

Boer is zo vrij geweest om een fragment van hemzelf toe te voegen aan het Paralympisch Audiomuseum. In 2014 werd hij voor het eerst Europees kampioen. Met zijn zieke moeder ging het op dat moment al niet zo goed. In samenspraak met de zwembond kreeg ze een plekje op de tribune. "Dat was de allerlaatste race die ze van me zag. Ik werd gek van emoties."

Miss Paralympics

Vanaf maandag 16 augustus verschijnen dagelijks de afleveringen van deze podcast op NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms. De twintig-minuten durende afleveringen worden gepubliceerd in aanloop naar het radioprogramma Miss Paralympics, ook gepresenteerd door Roos Oosterbaan. Vanaf maandag 23 augustus is zij te horen tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Ze ontvangt gasten als chef de mission Esther Vergeer, para atletiek-coach Guido Bonsen en voormalig paralympisch zeiler Rolf Schrama.

Ster advertentie
Ster advertentie