Sport
NOS

De Pioniers: Ali Neffati, die met een Marokkaanse fez op in Parijs verscheen

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Pioniers: Ali Neffati, die met een Marokkaanse fez op in Parijs verscheen

Welke wielrenners zetten de wielersport op de kaart in hun thuisland? In De Pioniers vertellen verslaggevers Edwin Cornelissen, Steven Dalebout, Eline de Zeeuw en Jan-Kees van der Kun het verhaal van deze soms vergeten wielericonen. Over hun grootste triomfen, bewogen carrières en de schaduwzijden van vroeg succes. Vandaag: Ali Neffati, de eerste Afrikaan ooit in de Tour die met een Marokkaanse fez op in Parijs verscheen.

De manier waarop het eerste half jaar van 1913 verliepen voor Ali Neffati leest als een heus wielersprookje. Het sprookje van de onbekende, Tunesische coureur die tijdens een eendaagse koers in eigen land wordt 'gescout' door De Man van IJzer, Henri Pélissier, op dat moment al een grote naam in de sport. En daardoor de eerste Afrikaan ooit wordt in de Tour de France.

Dat ging als volgt: Neffati, onbekend in de wielerwereld maar overtuigende winnaar van Tunis-Sousse, maakte zo’n grote indruk op Pélissier dat de Fransman hem aanraadde zich in te schrijven voor de Ronde van Frankrijk. Gewoon, omdat Pélissier zag dat hij potentie had.

Marokkaanse fez

Daar stond-ie dan op 29 juni 1913, in het voor hem wildvreemde Parijs. Achttien jaar jong. Waar het peloton een klassieke klakske (een wielerpetje met een klepje) draagt, heeft Neffati een fez op. Dat is een cilindervormige hoed met aan de achterkant een wollen lintje, vernoemd naar de Marokkaanse stad Fez.

Als eerste Afrikaan ooit stond hij aan de start van een Tour-etappe, die van Parijs naar Le Havre voerde. Neffati groeide uit tot publiekslieveling, maar in de vierde etappe stapte hij uit de Tour. Het verhaal gaat dat hij het te koud vond langs de Atlantische kust. Een jaar later keerde Neffati terug, maar een crash met een volgwagen maakte een einde aan zijn tweede poging. Met de start van de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan zijn carrière in de Tour.

Zesdaagse wielerwedstrijden

Maar stoppen met wielrennen deed hij toen nog niet: Neffati stortte zich op zesdaagse wielerwedstrijden, zoals eentje in New York. Tijdens de terugreis per boot zou hij al zijn geld hebben verloren.

Toen hij in 1930 dan toch een einde maakte aan zijn wielercarrière, ging hij verder als krantenbezorger voor de L’Auto, een Franse sportkrant die was opgericht door Tourbaas Henri Desgrange.

Neffati trouwde met een vrouw uit de Poolse adel, en hun dochter Gisèle werd balletdanseres in de opera van Parijs. De stad waar Neffati’s wieleravontuur ooit was begonnen.

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 23 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur, behalve op zaterdag 1 juli (16.00 uur).

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

En houd onze Instagram Stories in de gaten om bij de quiz Hors Catégorie kans te maken op het Tour de France-prijzenpakket!

Ster advertentie
Ster advertentie