Sport
NOS

'De verleiding om mee te doen aan matchfixing is te groot'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De verleiding om mee te doen aan matchfixing is te groot'

Zeker tien internationale proftennissers, onder wie enkele Nederlanders, fixen samen met een matchfixer regelmatig tenniswedstrijden. Dat stelt een jonge Nederlandse proftennisser in de NOS-podcast Gefixt. "De verleiding om te fixen is te groot", zei Ben Meindertsma, één van de makers van de podcast, in het NOS Radio 1 Journaal.

De Nederlandse tennisser, die anoniem wil blijven, hoorde het twee jaar geleden voor het eerst. Hij deelde in het buitenland een hotelkamer met een andere Nederlandse tennisser met wie hij op dat toernooi dubbelwedstrijden speelde. Om wie het gaat wil hij niet zeggen, omdat hij met hem bevriend is.

3000 euro

"Zijn dubbelpartner zei doodleuk dat hij regelmatig wedstrijden doorgaf aan iemand die hij the boss noemde. Hij had zelfs een tweede telefoon. In ruil daarvoor kreeg hij 3000 euro. Hij fixt dus niet om er rijk van te worden, maar uit liefde voor de sport om het te kunnen financieren", aldus Ben Meindertsma in het NOS Radio 1 Journaal.

"Hij is vooral boos en teleurgesteld dat dit gebeurt. Toen hij dit hoorde was hij maanden van slag. Maar hij wil ook aandacht voor de financiële situatie. Het is vragen om problemen als je kijkt naar de inkomsten en uitgaven van deze spelers. De verleiding om te gaan fixen is te groot."

Verrader

De enigen aan wie de jonge tennisser zijn verhaal tot dusver had durven vertellen zijn zijn ouders en zijn therapeut Bas Brons, bij wie hij in behandeling was voor een gokverslaving.

De tennisser zou zijn verhaal ook kunnen melden aan de International Tennis Integrity Agency (ITIA), de organisatie die namens de tennisfederaties onderzoek doet naar matchfixing. "Maar hij wil geen verrader of snitch zijn", zei Meindertsma. "Anderzijds zou hij dan zelf ook onderzocht worden. Daar zit hij niet op te wachten."

r1jn matchfixing

Podcast Gefixt

In de vijfdelige podcastserie Gefixt gaan NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma op zoek naar matchfixing in Nederland. Ze stuiten op voorbeelden in het voetbal, tennis, darten en basketbal. Ook spreken ze met een Nederlandse matchfixer, die openhartig vertelt over de voetbalwedstrijden die hij heeft gefixt.

De NOS doet voor NPO Radio 1 onderzoek naar matchfixing in Nederland. Wil jij reageren op dit verhaal of heb je een tip? Mail de makers: guido.van.gorp@nos.nl en ben.meindertsma@nos.nl.

Gerelateerde podcast

Gefixt

Gefixt

Ster advertentie
Ster advertentie